МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

Двама уловиха кръста в Мирково

На Йордановден в Мирково се проведе традиционното честване на този хубав християнски празник. Църковната служба започна в осем сутринта с отслужването на Света литургия от отец Николай Славчев.

В църквата „Свети Димитрий” той отслужи и водосвет, като поръси със светена вода миряните. Начело с храмовите хоругви и знамена, в литийно шествие миряните се отправиха към реката, където всяка година се хвърля кръстът. Там въпреки дълбокия сняг вече се бяха събрали доста мирковчани в очакване на събитието. Да вадят кръста от водата се приготвиха двама смелчаци, които смело нагазиха в студената вода. След като свещеникът хвърли сребърния кръст във водата, към тях се присъединиха още двама.

За пръв път Светият символ беше изваден от двама - Даниел Гьорев и Лазар Стойнов. Едновременното му издигане беше последвано от бурни одобрения и прието като добра поличба за предстоящата година. Младежите бяха поздравени първо от свещеника, после от кмета на общината Цветанка Йотина и най-накрая от всички присъстващи.

След като целунаха кръста и двамата късметлии бяха наградени за смелостта си веднъж от отец Николай и от общината с парични суми. Парична награда получи и най-малкият смелчага - шестокласникът Евгени.

За първа година на хвърлянето на кръста бяха дошли ученици от основното училище, което е признак, че традицията ще продължи да се съхранява и занапред. Поздравления за именния си ден и за довеждането на възпитаниците си получи преподавателят им Йордан  Ходжев, който бе заедно с тях.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Май 2021
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31