МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

При приятно и хубаво време и температури около 1 градуса по Целзий, за разлика от миналогодишния мраз, на 6 януари т. г. на центъра в община Антон се състоя ритуалът по хвърляне на кръста във водите на река Селска.

Обичаят събра много жители и гости на селото, дошли специално да видят кой ще е късметлията, извадил от образувания изкуствен вир преди моста Божия знак.

Кметът на общината инж. Стоян Гарчев бе приготвил голяма награда за победителя в надпреварата – бутилка квалитетно уиски и парична премия от 100 лв. За останалите участници също имаше предвидени поощрителни награди.

Докато множеството изчакваше да пристигне предстоятелят на антонския храм “Свети Илия” – ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Недко Бръмбаров, под хороводните звуци на музикална уредба, дами и девойки извиха народно хоро. От общината бяха осигурили и червено вино за желаещите да се подкрепят за Йордановден.

Празникът не мина и без атракции и емоции. Добре почерпеният Ради Йорданов, когото повечето хора от селото познават още и като Джани Моранди, се хвърли във водата с национално знаме в ръце. Окуражителните възгласи на наобиколилите реката изглежда го насърчиха, защото залитайки младият мъж не усети, че изпусна пари и своя мобилен телефон. Опитите му да се задържи стабилно в реката не даваха особено добри резултати и на няколко пъти Ради Йорданов се озова в студените води до шия. Опасността от инцидент, който да помрачи празника бе повече от реална, което накара служителя от общинската администрация Иван Панчев да скочи в Селската река и с помощта на младеж от брега да измъкне антонския Джани Моранди на сухо. И добре че други хора помогнаха още, като го отведоха на топло, тъй като минути по-късно смелчагата вече трепереше от студ. 

С пристигането на отец хаджи Недко Бръмбаров, започна и ритуалът. Свещеникът отслужи водосвет, а след това и изпълни обичая по хвърлянето на кръста. В студените води се хвърлиха няколко млади мъже, а късметът за втора поредна година се усмихна на именника Йордан Пилитов. Той е на 18 години, жител на селото и с радост застана до отец Недко след успеха си. Младежът бе възнаграден и от кмета инж. Гарчев, който поздрави антончани с празника и пожела всички да са здрави и радват на успехи в бъдеще. За скочилите в реката още Илия Маринов, Марин Сездов, Тихомир Кънчев и Генади Мирчев, също имаше награди – по бутилка червено вино, за да се сгреят след януарското къпане.

Йордановден в община Антон продължи с народно веселие.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930