МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Слаб интерес към обичая на Богоявление

И в гр. Пирдоп бе спазена традицията да се хвърля Светия кръст във водите на река, като символ на Божието кръщение и явяването на Спасителя пред хората. На ритуала, който стана на баража под железопътния мост над река Славци, присъстваха кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова и малко жители на града.

Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет в намиращия се наблизо параклис “Св. Георги”, след което с литийно шествие пристигна на мястото, където от много години се отбелязва Йордановден. Петима смелчаци бяха готови вече да пробват късмета си, но при първото хвърляне на кръста от свещеника, той бе уловен още във въздуха от 36-годишния Стоян Асенов. Отец Недко обясни, че кръстът трябва да бъде изваден от водата и хвърлянето се повтори. Този път успехът бе за 25-годишния Петър Димитров Петров, който успя да го открие пръв във вира.

Последваха още няколко хвърляния, като при тях късмет имаха още Стоян Асенов и Любомир Николов. Единствено Росен Заков не сполучи да намери Божия знак.

Отец Недко раздаде на късметлиите парични премии, осигурени от общината, а участвалите в обичая мъже наобиколиха накладения наблизо огън,     за да се посгреят.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930