МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Голям интерес към обичая

Много златичани и гости на града на 6 януари се стекоха край бреговете на река Кору дере в местността “Салта Алан” над гр. Златица, за да изразят съпричастието си към християнския обичай по хвърлянето на кръста на Йордановден.

 По думите на присъствали на ритуала в предишни години и участвали в изваждането на кръста от водите на реката, толкова хора на Богоявление скоро не е имало. Празникът, който стана малко след 12 часа, си заслужаваше и защото архиерейският наместник – ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, бе именник. 

Отец Йордан отслужи водосвет и благослови кмета на общината инж. Магдалена Иванова, секретаря Теодора Петрова и част от наобиколилите го златичани, които със запалени свещи в ръце бяха на литургията. След това той се отправи към вира под водопада на реката, за да изпълни обичая. А тук вече се бяха приготвили неколцина смелчаци, готови да се хвърлят в студените води на Кору дере – миналогодишният извадил кръста Спас Чернев, Делчо Стефанов, Тодор Чолаков, Даниел Ранчев и Георги Нестеров, пристигнал специално за участие в ритуала в гр. Златица от село Мирково.

Без много да се бави, отец Йордан Георгиев хвърли Божия знак в дълбоката почти един метър вода. И под одобрителните възгласи на наблюдаващите от бреговете, след кратка суматоха на борещите се да го намерят, Светият кръст бе високо вдигнат от успелия да го открие във вира Делчо Стефанов.

Късметлията и останалите му партньори в борбата побързаха да се преоблекат със сухи дрехи, след което се отправиха към мястото, където бе иконата на Божия син и светената вода. Кметът на община Златица инж. Магдалена Иванова награди Делчо Стефанов с парична сума и бутилка вино. Той получи награда и от отец Йордан, който, като именник, също бе поздравен от инж. Иванова и даруван с ефектна кутия с бутилки вино. Някои от присъстващите на обичая си взеха от светената вода за вкъщи, а постепенно множеството се разпръсна, като повечето се придвижиха до домовете си с личните си автомобили, чиято редица на пътя бе над 200 м. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930