МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Честваха обичая “Пеене на пръстените” по стария стил

На 14 януари, Василовден по стар стил, самодейци от читалище “Светлина” в с. Душанци честваха народния обичай “Пеене на пръстените”. На събитието присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова, секретарят Николина Божкова, жители на селото.

Тук единствено в района традиционният за първия ден от новата година народен празник се отбелязва по календара на източно-православните църкви.

Пред украсената с изсушени плодове и гирлянди от пуканки дряново дръвче, дамите от женската вокална група при читалището изпълниха характерните за ритуала народни песни. Акомпанираше им гайдарят Богдан Иванов, а ритмите отмерваше с тъпан Стоил Гълъбов. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и поръси със светена вода присъстващите на празника. Той пожела на душанчани и техните гости здраве и благоденствие през новата година.

В калайдисан котел от мед бяха пуснати пръстенчета и предмети на жители на селото. От пълния с изворна вода и пшеничени зърна съд Стоил Гълъбов изваждаше “нишаните”, а наричанията и пожеланията бяха на Богдан Иванов. На малката Яница се падна след години да бъде кмет, а на председателят на читалищното настоятелство Кристина Петкова – да е президент. В познатия си хумористичен стил на някои от дамите той предрече, че ще се задомят за лекар, макар и вече на достолепна възраст, на по-младите, че ще се омъжат през Балкана или за гурбетчия.

Наблюдаващите обичая бяха почерпени с питка и мед и греяно вино с джинджифил, както е било във времето на старите душанчани. Празненството продължи с народни хора и веселие около украсената дрянова пръчка.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930