МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Рекорди по студ в региона и страната

Два от зимните месеци  бяха като пролетни. С наближаването на Коледа и Нова година все по-често желаехме да има сняг. Всичко това е нормално, поне за нашите географски ширини. Но Коледа посрещнахме без сняг, а Нова година – със съвсем малко сняг, но затова пък с много ниски температури.

А след това имахме отново пролетни стойности на термометъра... Та чак до 16 януари, когато снежна пухкава пелена покри Копривщица и я превърна в приказно място, за което мечтаеха много българи и завиждаха на зимната красива премяна на възрожденския град.

Мнозина искаха да бъдат тук и да се наслаждават на причудливата панорама. После прогнозите бяха за сериозни отрицателни температури и те не закъсняха. Отчетоха, че в Кнежа е измерена най-ниската температура в нощта на 19 срещу 20 януари. Но на метеоролгичната площадка в Копривщица, намираща се на 1045 м. надморска височина, е записана стойност от минус 20.5 градуса по Целзиий, информира Мария Червенкова. И като се има предвид, че площадката с измервателната станция е далеч от поречието на река Тополица, то край коритото й, където има и студено въздушно течение, сигурно термометрите са отчели около минус 21 градуса по Целзий.

Михаил Рашков, който живее в непосредствена близост до сградата на Първото класно училище в България – Живият музей, както го наричат копривщенци, твърди, че термометърът на дома му сутринта на 20 януари в 7.00 ч е отчитал минус 22 градуса. И тъй като измервателните уреди на метеорологичната станция в Копривщица са професионални, с увереност ще кажа, че в града през същата нощ на 19 срещу 20 януари заедно са спали куче и котка.

Копривщица е планински град и не трябва да правим сравнение с други селища, които са на по-ниска надморска височина, като Кнежа например. Само след няколко дни – на 22 срещу 23 януари, температурите спаднаха още по-рязко и в ранните часове на  новия ден – 8.00, отчетохме минус 26 градуса.

За разлика от други места, обаче, колкото и студено да беше сутринта, през целия ден слънце огряваше възрожденския град и го превърна в красив планински кристал, на който се любуваха малко престрашили се дойдат тук туристи.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930