МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Цветя за Дядо Влайков по повод 151 години от рождението му

На 12 февруари възпитаниците на Начално училище-паметник “Тодор Влайков”, техните учители, кметът Ангел Геров, председателят на ОбС Мария Шентова, зам.-кметът на общината Вера Бойчева, секретарят на общината Николина Божкова, родители на децата и общественици отбелязаха 151-та годишнина от рождението на учителя, писателя, народоведа и символ на гр. Пирдоп Тодор Влайков. Честването се състоя пред паметника на пирдопчанина пред читалище “Напредък” на площада на града, който също носи неговото име.

Учениците от IV “В” клас Дара Тодорова, Ирина Карапеткова и Стиляна Филчева, с ръководител г-жа Таня Минчева, припомниха на присъстващите страници от богатата житейска, творческа и обществена биография на видния пирдопчанин. Те заявиха, че разказват за него, за да е жива и силна народната памет за Тодор Влайков, патрон на тяхното училище, като изразиха увереността на съучениците си и жителите на Пирдоп, че той няма да бъде забравен. Те приканиха всички в знак на почит и уважение към своя велик съгражданин да сведат глави в минута поклон към делото му за българското училище, литература, общество и народ.

Директорът на учебното заведение Трънка Николова обяви победителите в традиционния конкурс за възпитаниците на НУ за написване на съчинение, посветено на Влайков. Тази година учениците от IV клас са работили по темата “Аз и моето училище”, а на най-добрите автори, които чрез своето творчество са изразили отношението си към писателя и неговите герои, г-жа Николова връчи грамоти.

Венци на признателност към Почетния гражданин на Пирдоп поднесоха кметът Ангел Геров и председателят на ОбС Мария Шентова, а след тях и ученици от името на своето училище. Мнозина от децата, участвали в честването, носеха цветя и ги положиха пред монумента на пирдопчанина. Тодор Влайков е роден на 13 февруари 1865 г. в семейството на занаятчията и рабушчия на Средна махала на града Генчо Влайков. Той е девет години по-малък от своя брат – Алипия Влайков, възрожденски учител и общественик, който завещава на писателя значителни по обем свои записки и спомени, станали основа за едни от най-значимите и емблематични произведения на народоведа – тритомната мемоарна хроника “Преживяното” и сборника с очерци “Чиновничество и властници”. А сред най-известните литературни творби, дали повод 36-годишният им автор Тодор Влайков да бъде избран за член на Българското книжовно дружество и обявен за академик, са разказът “Леля Гена” и повестта “Дядовата Славчова унука”.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930