МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Да бъдем отговорни към своето и на близките си здраве

 

 След 6 май мерките на ограничение и спазване на строги правила и ограничаването на контактите бяха променени. Това ме накара да потърся д-р Лили Алексиева – личен лекар в Копривщица. Намирам я в кабинета й в краткия промеждутък, когато няма пациенти. Работното й време започва от 7:30 часа, с кратка почивка и продължава до 18:00 часа. Тя е личен лекар и на хора от съседни общини. Първият въпрос към д-р Алексиева беше в качеството й на председател на общинския кризисен щаб, по късно се обърнах към нея и като личен лекар. Краткото интервю се проведе на 8 май – Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Д-р Алексиева доскоро бе председател на общинския съвет на БЧК във възрожденския град.

 - Д-р Алексиева, съвсем наскоро бе либерализиран режимът, който правителството наложи, причината на която бе  вирусът Ковид-16. Как премина двумесечният период на карантина в Копривщица?

 - Всичко е спокойно. Здравната картина е като преди обявяване на извънредното положение. Вие бяхте информирани, когато се интересувахте за състоянието в града ни. Преминаха през карантинен период предимно хора, които се завърнаха от чужбина. Тези, които имат личен лекар, бяха наблюдавани. Съвсем наскоро изтичат карантинните дни на последните поставени пред запрещение.

  - Имаме ли жители, боледували от коронавируса?

 - Не, сега е много спокойно. Други заболявания да, но това, което беше през януари и февруари сега го няма.

 - Само дни преди обявяване на извънредното положение в града ни имаше вълна на масови грипни заболявания. Мнозина копривщенци споделят сега, че симптомите им много наподобяват тези, за които се съобщава, че са причинени от Ковид-19. Други разказват, че са се чувствали много зле, в сравнение с предишни грипни заболявания. Дали не са преминали това заболяване, без да разберат?

 - Не мога да кажа нищо със сигурност, тъй като нямаме извършени тествания. Всичко остава само в сферата на приказките и предположенията изследвания на съгражданите ни. До сега сме тествали няколко човека в града, по тяхно желание и не мога да дам положителен отговор на това твърдение. Но като цяло ще отбележа, че копривщенци, с малко изключения, се държаха отговорно и спазваха разпоредбите, спуснати от Националния кризисен щаб. Отговорно се носеха маски и се спазваше безопасното разстояние. Впрочем, това изискване остава в сила и сега. Нека, все пак, бъдем отговорни в името на здравето на нас и нашите близки.

 - Копривщенци през тези два месеца реално нямаха обществен превоз и не можеха да отидат до лечебни заведения, за да си направят, ако им се налагат, лабораторни изследвания…

 - Всяка сряда копривщенци могат да посетят здравния ми кабинет и да им бъдат направени всякакъв вид лабораторни изследвания, плюс биохимия, пълна кръвна картина, хормони, тумормаркери, тестове за коронавирус.

 - Вие бяхте председател на общинската организация на БЧК. През кои години?

 - От 2004 до 2006 година. Имам много скъпи спомени от тогава. Искам да пожелая на всички доброволци днес да отстояват принципите на червенокръстката организация: Хуманност, Безпристрастност, Неутралност, Независимост, Доброволчество, Единство, Универсалност. Да бъдат здрави и благословени!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Март 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031