МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

По инициатива на ръководството на община Пирдоп на първи април в малката зала на читалище „Напредък“ се проведе среща със земеделски производители и животновъди от града, на която бяха поставени за решаване важни и за двете страни въпроси. В проведения ползотворен разговор участваха кметът Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева, ръководителят на общинската служба „Земеделие“ Благовест Костов, ветеринарният специалист Константин Радев и директора на дирекция към ОбА Анна Велкова, в чийто отговорности е отрасълът. Своите проблеми пред тях поставиха около 30 граждани на Пирдоп, които се занимават със земеделие и отглеждане на животни.

Дискусията бе открита от зам.-кмета Вера Бойчева, а целта на срещата представи кметът Ангел Геров. Той  сподели, че в общината са постъпили множество жалби от стопани за посегателства върху техни имоти от жители на града и за унищожени трайни насаждения от животни. Кметът пожела разговорът да открои проблемите, по които местната власт и пирдопчани съвместно да предприемат необходимите мерки за намаляване на нарушенията. Идеята на общинското ръководство е периодично да се провеждат такива срещи, за да се решават важните и за двете страни въпроси не административно, а съвместно.

Г-н Геров заяви, че позицията на местната власт е, да се подпишат анекси с ползвателите на общински мери и пасища, и ако занапред се установят на кой стопанин са животните – нарушители, договорът с него да бъде прекратяван. Необходимо е да се уважава всеки труд и посегателството спрямо чуждия ще бъде наказвано, като общината ще е безкомпромисна към нарушителите, заяви той. Спазването на изискванията и правилата от всички, ще е полезно и за двете страни, подчерта кметът. Припомнено бе, че забраната за паша в полски имоти трябва да се спазва.

Стопани поставиха редица проблеми към г-н Геров и специалистите в отрасъла. Посочено бе, че понякога на жалби на потърпевши се отговаря формално. Отправено бе питане как ще се реагира на нарушенията на стопани, които не са ползватели на общински имоти и най-вече на тези от съседни общини, които безпрепятствено пускат животните си в пирдопското землище. Отговорено бе, че ще се търси съдействието на останалите кметове и общини.

Зам.-кметът Вера Бойчева отбеляза, че от 19 февруари са в сила новите правила на закона, отнасящ се до отрасъла и те трябва да се спазват. Прекратяването на договорите ще бъде крайна мярка, като най-напред с виновните и потърпевшите ще бъдат провеждани разговори за предотвратяване в бъдеще на нарушенията и заплащането на щетите. Кметът гарантира, че на територията на общината ще бъде изграден „капан“, където да се затварят животните, установени в чужди имоти и собствениците им да заплащат солидни глоби. Това бе прието с одобрение от присъстващите на срещата стопани, като някои от тях се ангажираха да предоставят на общината бали със сено и слама за изхранването на животните, докато бъдат освободени.

По време на разговора, който кметът Ангел Геров оцени като полезен, бяха споделени наблюдения и мнения на земеделци и животновъди за най-честите нарушения от жители на общината в активния селскостопански период и как те да бъдат предотвратени. Споделена бе позицията и на двете страни отговорните от страна на общинската власт служители за охрана на земеделските имоти да бъдат в състояние веднага и на място да съставят актове на нарушителите, за да бъде ефективен и постоянен контролът.

Предложено бе да се проведе още тази сряда среща на ръководството на общината с началника на РПУ – Пирдоп и избрани от стопаните представители, на която да се обсъди предприемането на бързи мерки и стъпки за намаляване на кражбите от земеделски имоти. Установяването и въздействието върху нарушителите да се съобщава публично, за да се порицават извършителите и всички да ги знаят.

Изразени бяха и други становища по теми от взаимен интерес, които имат като цел създаването на ред при ползването и опазването на земеделските земи и имоти на гражданите.      

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930