МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

Един месец преди отбелязване на 140-годишнина от избухването на Априлското въстание в Копривщица започнаха ремонтните дейности на Мавзолей-костница „Априлци“. По инициатива на общината работници на   „Геотехмин“ започнаха поправка на купола на паметника. 

Известният с подкрепата на родолюбиви инициативи управител на Групата компании проф. д-р инж. Цоло Вутов откликва на зова на общинското ръководство. Покритието на купола беше на места пробито. Течовете доведоха до изгниване на дървената рамка под ламарината и на стенописите на параклиса, който се намира на втория етаж на мавзолея. 

Заместник-кметът на община Копривщица инж. Тони Малинов информира, че новото покритие на купола е от медна ламарина, която е изкуствено патинирана, внос от Швейцария. Под нея е поставена „дишаща“ хидроизолация. Предстои цялостно почистване на каменната външна облицовка на костницата с песъкоструйка. Камъкът ще добие естествения си вид, уверяват  от общинското ръководство.

Нека припомним, че паметникът е построен благодарение на щедростта на хаджи Ненчо Палавеев, един от най-богатите и родолюбиви копривщенски абаджии и търговци. Проектът за мавзолея е дело на арх. проф. П. Цветков. Изграждането му, в който вземат участие копривщенски каменоделци,  започва през 1926 година и завършва 2 години по-късно.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930