МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 За трета поредна година в град Копривщица се проведе традиционният вече Ден на копривщенския брабой (картоф) – най-разпространената култура, отглеждана от местните жители. Водещи на тържеството бяха Марияна Цолова и Димитър Кунчев. Финансова помощ на фестивала оказа Община Копривщица, а организатори на празника бяха „Коопинвест“ ООД, „Агро вестник“, който отразява събитието, фирмите „Новоселска гъмза“ – Видин, „Млечни продукти“ – Ведраре, на Радослав Козлеков и Радослав Йовков, Светослав Славов от копривщица и много месни картофопроизводители.  За доброто настроение на многобройните гости на празника се погрижиха омайните изпълнения на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с диригент Валентин Петков, Детски танцов състав „Копривщенски богородички“, с ръководител Димитрина Орашъкова и завладяващите стари местни народни песни на „Копришки бисери“, с художествен ръководител Иванка Личева. Прочети още...
   |   

 

На 29 юли в Община Антон официално бе дадено начало на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” (BASE). В продължение на 12 седмици, всяка сряда от 17:30 часа, ще се подготвят да започнат свой бизнес 23 записали се за предоставяната от Индустриален клъстер „Средногорие“ подготовка. По осем са участниците от с. Чавдар, и с. Антон, трима са от Пирдоп, а по един има от градовете Златица и Копривщица и селата Мирково и Църквище. Всички те ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите идеи за успешен бизнес. Проектът е инициатива на Сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Фондация „Америка за България“ и общините Антон и Чавдар.

 На откриването присъстваха изпълнителният директор на „Донди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков, Стоил Димитров – зам.-генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД, Тодор Иванов, ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията, Надя Захариева, Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка За България”, кметовете на Антон Андрей Симов, на Чавдар – Григор Даулов, на Златица – инж. Стоян Генов, председателят на ОбС – Чавдар Мария Томева, както и  Мария Цачева, управител на пекарна „Прованс“, участник в програма BASE с. Мирково през 2018 г. Организаторите бяха представени от инж. Николай Минков – изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“, Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на сдружението и координатора на програмата BASE Златина Саръева.

 При откриването на заниманията инж. Минков поздрави участниците за проявената от тях инициатива и желанието им да развиват свой бизнес. „Тук се споделиха много красноречиви примери за публично-частно партньорство. – каза той. – Ще ви дам още една илюстрация. Заедно с колеги бяхме при почитаемия кмет на Община Чавдар Пенчо Геров. Обсъждахме теми за работа с клъстера и когато си вземахме довиждане, той ни посочи „Пресичате площада и отивате да си купите хляб от новата пекарна и да си носите в София”. Това беше израз на огромна подкрепа към стартиращ бизнес. Бихме се радвали във вашите проекти да има дигитализация, технологични идеи, нещо срещу коронавирус, но по-скоро търсете нови ниши. Това, с което наистина да създадете продукт, да излезете на пазара, да създадете добавена стойност, това, което е най-важното. Всички ние – представители на бизнеса, на неправителствения сектор, на общинските власти, сме тук, за да ви помогнем. Запомнете, че ние сме ограничени само от нашето въображение. Всеки нерешен проблем е възможност.“, подчерта изпълнителният директор на Индустриален клъстер „Средногорие“.

 Поздравления към участниците в петата програма BASE на сдружението отправиха изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков, кметовете на общините Антон – Андрей Симов, Чавдар – Григор Даулов и Златица – инж. Стоян Генов. „Аз искам да поздравя участници за това, че са решили да направят една крачка напред. Защото предприемачеството е точно това. Човек не може да придобие опит, ако не опитва. Колкото повече опити и смисъл влагате в това, което правите, толкова по-голям е шансът да успеете. Благодаря Ви за смелостта да сте тук. Аз съм абсолютно убеден, имайки предвид организаторите и програмата, че този курс ще Ви помогне. Ангажирал съм се да участвам във вашите занятия там, където мога, със споделяне на опит. Желая ви успех!“, каза д-р инж. Илия Гърков.

 Окуражителни думи към курсистите отправи и инж. Стоил Димитров, който сподели, че през миналата година е биел част от комисията, оценявала проектите на участниците. За обучителната програма и нейните цели разказа Надя Захариева от Фондация “Америка за България”. В момента в страната над 200 души  от София, Плевен, Ловеч, врачанския затвор са провели обучение, като 120 от тях са защитили свои бизнес-планове. Шестдесет участници в програмата BASE вече са започнали или развили своя бизнес посочи г-жа Захариева. Задачата на тази програма е да помогне на максимален брой хора да започнат и да разширят своя бизнес, каза тя.

 Мария Цачева, собственик и управител на пекарна „Прованс” в село Чавдар, разказа за своето участие в програмата и с какво тя е помогнала да развие своя бизнес. „За мен беше много ползотворно това участие и допринесе съществено за ноу-хау, за развитие на бизнеса, тъй като тъкмо бях стартирала с пекарната в Чавдар. Спечелих клиенти, поръчки, заявки, доверието на голяма част от предприятията и бизнеса в района. Призовавам Ви да бъдете отговорни и да посещавате редовно лекциите, за да използвате знанията като капитал, който да вложите и развиете в свой бизнес. Зад всичко това, стои една голяма организация и голям труд на много хора“.

 За опита на Индустриален клъстер „Средногорие“ в обучението говори Десислава Чалъмова и препоръча на всички участници да се интересуват и да не пропускат да споделят своите идеи и предстоящи бизнес начинания, за да успеят.

 След официалното откриване курсът започна с първата лекцияна инж. Николай Минков, който обясни какво е предприемачеството. Той сподели опита си и насърчи курсистите да търсят  нови  възможности и предизвикателствата за бизнес в района на Средногорието. След края на обучението жури ще класира и награди трите най-добри бизнес идеи. Наградният фонд е осигурен от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и „Геотехмин“ ООД. Заниманията ще се водят в Община Антон, по желание на участниците и на открито, като кметът Андрей Симов заяви, че местната власт ще стимулира автора на проект, който да се реализира в общината.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Октомври 2020
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031