МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

На 14 и 15 април в град Панагюрище чрез форума „Широк диалог“ бе представен и започна работа по проекта на Индустриален клъстер „Средногорие“ „Диалози / диалог – индустрия – активни – лобиране – общини – заетост – инициативи/: Заетост на безработни млади жени в региони с тежка индустрия“, който се реализира по програмата на Европейския съюз „Еразъм +“.

Тематичната насоченост на проекта е да съпостави „дневния ред“ на заинтересованите страни – учениците и младите хора от регион Средногорие,  в частност и на жените, с дневния ред на местните и централни политики по въпросите на повишаване благосъстоянието на младежите. Целта е да се открият нови хоризонти, идеи, инструменти и подходи, да се прокарат нови коридори за справяне с младежката безработица, за приемане и прилагане на ефективни и работещи политики, насочени към учениците, студентите и младите хора, завършили своето образование.

 

 Във форума взеха участие ученици от средни училища в района – СОУ „Сава Савов“ – Пирдоп, СОУ „Св. Паисий Хилендарски и АТПГ – Златица, ПГИТМТ – Панагюрище, от СОУ „Христо Ясенов“ и Професионална гимназия „Тодор Пеев“ от гр. Етрополе, студенти, представители на общините и предприятията от региона, на местната власт, Министерство на образованието и науката и неправителствени организации. 

Участниците във форума бяха поздравени от инж. Николай Минков – изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“. Приветствие към присъстващите и към идеята на проекта поднесе кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Добри пожелания и надежди за увеличаване на стажантските и практикантски програми изказаха представители на „Асарел Медет“, „Аурубис България“, „ЧЕЗ – България“ и др.

През първия ден на „Широк диалог“ се направи обзор на гледните точки и предложенията на централната и местната власт, бизнеса, образователните институции и неправителствения сектор и представяне на възможности за бъдещи дейности. Разгледани бяха теми и презентации за предизвикателствата за младите хора в района на Средногорието, представени от инж. Николай Минков, за проект „Диалози“ от Снежана Георгиева от Индустриален клъстер „Средногорие“, за регионалната и местна политика за заетост, насочена към чладежите, с фокус младите жени и образованието от Светлан Карталов – главен секретар на Областна администрация – Пазарджик, „Бизнесът като генератор на заетост в региона на Средногорието. Стажантски и практикантски програми“ от Янка Захариева - Колева – ръководител „Подбор и назначаване“ в „Аурубис България“, „Средното образование – основен инструмент за преодоляване на безработицата. Добра практика“ от Мариета Реленкова от ПГИТМТ – Панагюрище, „Представяне на „Еразъм +“ за млади предприемачи“ от бизнес-консултанта Павел Панайотов. По темата за ранното кариерно ориентиране на младите хора илюстрираха с презентации своите изложения Георги Енчев от „ЧЕЗ – България“ и Ваня Кънева от Управителния съвет на Съвета на жените.

По всяка от предложените бяха проведени дискусии, в които участниците споделяха своите виждания и идеи. Бяха сформирани работни групи, които през втория ден на форума работиха върху приоритетни предприемачески теми и задачи. Тяхната цел бе да се провокират участниците с конкретни идеи и възможности за справяне с предизвикателствата при намирането на работа за младите хора в района на Средногорието. Младежите и девойките се справиха с поставените им отговорности, показаха хъс и генерираха повече от добри идеи. Така се оформиха лидерски екипи, които ще работят за очертаване на бъдещи действия по темата.

Организацията на форума беше на високо ниво, затова и реализацията му мина успешно и ползотворно. Участниците споделиха, че „Широк диалог“ им е разкрил много нови възможности за бъдещо обучение, личностно и кариерно израстване и намиране на добра работа в различните сфери на бизнеса.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2022
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031