МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 За трета поредна година в град Копривщица се проведе традиционният вече Ден на копривщенския брабой (картоф) – най-разпространената култура, отглеждана от местните жители. Водещи на тържеството бяха Марияна Цолова и Димитър Кунчев. Финансова помощ на фестивала оказа Община Копривщица, а организатори на празника бяха „Коопинвест“ ООД, „Агро вестник“, който отразява събитието, фирмите „Новоселска гъмза“ – Видин, „Млечни продукти“ – Ведраре, на Радослав Козлеков и Радослав Йовков, Светослав Славов от копривщица и много месни картофопроизводители.  За доброто настроение на многобройните гости на празника се погрижиха омайните изпълнения на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с диригент Валентин Петков, Детски танцов състав „Копривщенски богородички“, с ръководител Димитрина Орашъкова и завладяващите стари местни народни песни на „Копришки бисери“, с художествен ръководител Иванка Личева. Прочети още...
   |   

 

На 25 август с приятно тържество беше отбелязан краят на лятна академия „Ваканция 2020“ в село Каменица.  Тя бе организирана по инициатива на Тодорка Пашова, дългогодишен библиотекар в читалище „Любен Каравелов“ в селото, и активно подкрепена от Галина Чотова и Росица Карабельова.  

 „Ваканция 2020“ е едно своеобразно лятно училище за деца, чиито корени са от с. Каменица. Трите неуморни и пълни с идеи дами ангажираха вниманието на малчугани, в някои от дните от единадесет до  двадесет и пет деца, на възраст от 6 до 12 години. С повечето от тях се занимаваха от месец юни до месец  август. През това време участниците в лятното училище са участвали в  различни по вид  дейности, включващи уроци по български народни танци, с ръководител Власаки Власакиев, изразително четене, двудневен маратон по четене, направа на диамантени гоблени. Провели са и два прехода в местностите около с. Каменица,  в махала „Танеците”.

 Повечето занимания на закрито са провеждани в библиотеката и читалищния салон.Малчуганите са запознати с историята на селото и махалите му, с местни обичаи и традиции, параклисите и оброчищата в околността. По време на разходките, децата са научавали значението и предназначението на непознати и вече остарели думи, като синурляк, харман, кобилица и други. Синурляк, например, в Каменица наричат най-големия вид смок, на когото жените след Еньовден са носели пита хляб и менче мляко, за да не закача  животните и стопанина на нивата. Изключително интересна и забавна е била срещата на децата с художничката Мария Чотова, която преподава на възпитаниците на „Ваканция 2020“ първия урок по професионално рисуване. Тя ги запознава с материалите за рисуване – платно, четки, маслени и водни бои, багрила от различни видове растения и др. Като задача, след проведения урок, на децата  им е било зададено да опишат впечатленията си под мотото „Нарисувай своя ден след похода“.
Накрая
в салона на читалището е организиран литературен обяд на тема „Каменица през вековете“. Той е открит Тодорка Пашова, след нея специално за гостите от общината са прочетени редове от дългата история на Каменица, за първите учители в селото, за местни жители, участници във войните, за предания и легенди, предавани от поколение на поколение.

 Организирана бе и изложба-базар „Довиждане ваканция 2020“, на която бяха представени материалите, изработени по време на лятното обучение. Галерията включваше рисунки на децата, картини на Мария Чотова, диамантени гоблени, шушони, тарлъци и други и изделия. Със събраните средства ще бъде подпомогната дейността на читалище „Любен Каравелов“. По-късно вечерта, в салона на читалището   децата показаха научените от тях народни танци.Идеята на организаторите е „Ваканцията“ да се осъществява и в следващите години, като добре дошли ще са всички деца, независимо дали корените им са от с. Каменица.Община Мирково благодари на Тодорка Пашова, Галина Чотова и Росица Карабельова за отделеното време и положените грижи за децата, като им пожелава здраве, много успехи в реализиране на бъдещите идеи.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Октомври 2020
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031