МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 За трета поредна година в град Копривщица се проведе традиционният вече Ден на копривщенския брабой (картоф) – най-разпространената култура, отглеждана от местните жители. Водещи на тържеството бяха Марияна Цолова и Димитър Кунчев. Финансова помощ на фестивала оказа Община Копривщица, а организатори на празника бяха „Коопинвест“ ООД, „Агро вестник“, който отразява събитието, фирмите „Новоселска гъмза“ – Видин, „Млечни продукти“ – Ведраре, на Радослав Козлеков и Радослав Йовков, Светослав Славов от копривщица и много месни картофопроизводители.  За доброто настроение на многобройните гости на празника се погрижиха омайните изпълнения на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“, с диригент Валентин Петков, Детски танцов състав „Копривщенски богородички“, с ръководител Димитрина Орашъкова и завладяващите стари местни народни песни на „Копришки бисери“, с художествен ръководител Иванка Личева. Прочети още...
   |   

 На 9-ти септември 2020 г. (сряда) от 18:30 ч., в двора на СУ „Саво Ц. Савов“ – гр. Пирдоп Школа „Средногорци“ с гордост представи Детско-юношеския оркестър за народна музика. На младите таланти бе предоставена възможност да застанат за пръв път на сцена, за да се чуе гласът на българското, съхранен в музиката на характерните народни инструменти кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан.

 След мелодията, която те носят, се насладихме и на редките чело тамбура от 90-те на видния габровски майстор Стефан Стефанов и бас гъдулка – инструмент с внушителни размери и дълбоки ниски тонове. Той е българският еквивалент на класическия контрабас, един от малкото останали в България и света, наричан от изпълнителите „най-голямата гъдулка, която може да свири“. Наистина е голяма и как неповторимо свири!

 Това са само част от инструментите, а под ръководството на Цветина Грамова - един от най-успешните фолклористи в района, видяхме даровитите дета на Средногорието на възраст между 5 и 18 г., обединени от една амбициозна цел – „да свирим народна музика като големите“.

Концертът на младите и по-големите таланти беше прекрасен и развълнува всички присъстващи. Освен ръководителите, голяма гордост изпитаха и родителите на участниците. Само за три месеца децата и юношите в оркестъра са научили толкова много, че впечатлиха зрителите и с изпълненията си, и с развитите умения да чуват музиката и да владеят инструмента си.

 В края на музикалната вечер Цвети Грамова изказа благодарност на възпитаниците на Школа „Средногорци“ и сподели колко много се радва, че работи с  талантливи и усърдни музиканти.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Октомври 2020
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031