МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

 Със скромни поклонения пред паметните места в града, предвид въведените в страната противоепидемични мерки, бе отбелязана 143-та годишнина от Освобождението на Пирдоп. Честването на посрещането на руските войски, станало на 3 януари 1878 г., започна от мястото, където пирдопчани поднасят благодарностите си пред бойците на граф полковник Комаровски – двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“.

 За героизма на руските войни, пред паметника на българските опълченци и Ботевия четник Димитър Ночев, говори кметът Ангел Геров. Той припомни, че в условията на тежка и сурова зима на 1877 – 1878 г., проявявайки изключителен героизъм и храброст, руските войни донасят освобождението на българското население в Пирдоп и котловината. Още същата година на мястото на посрещането им е издигнат дървен кръст на признателност, а на 3 януари 1934 г. е открит и паметник.

 На честването присъстваха председателят на ОбС Васил Кафеджиев, общински съветници, представители на партии, на общинската администрация и граждани. На мемориала бяха поднесени венци и цветя от Община Пирдоп и членове на ръководствата на политически партии в града. Свежи цветя бяха положени на паметника на Христо Ботев и на паметната плоча на генерал-лейтенант Стефан Паприков. С падане на колене присъстващите изразиха уважението и признателността си към освободителите.

 Малко по-късно честването продължи в двора на храм „Свето Успеншие Богородично“, пред паметника на капитан Михаил Баторски, починал в Пирдоп няколко дни след освобождението на града. Тържествен камбанен звън прозвуча в чест на Деня на зимния празник на Пирдоп. Предстоятелят на храма отец хаджи Недко Бръмбаров подчерта ролята и значението на освободителната за българите война, след близо петстотингодишното турско робство. Братята славяни от Русия изтриха сълзите на мъка от лицето на Майка България. Нека благодарим на руските витязи, които по пропасти и клисури воюваха, заедно с нашите опълченци, за свободата на Отечеството ни, каза той.

  Пред паметника на руския капитан, а след минути и на монумента на Тодор Влайков в центъра на Пирдоп, бяха поднесени венци и цветя на признателност от Община Пирдоп и от представителите на политически партии в града.     

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728