МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

 Кметът на Община Антон Андрей Симов и колективът на Общинската администрация поздравиха родените през 2020 година бебета по случай 21 януари – Деня на родилната помощ.

 За всяко момиче и момче имаше триколка, с която родителите да разхождат своите наследници през топлите летни дни, както и богат на пожелания поздравителен адрес в рамка от г-н кмета, който да остане за спомен от празника. Подаръците на най-малките жители на общината бяха закупени със средства от бюджета на местната власт.

 Поради наложените противоепидемични мерки, тържеството не се състоя, както го бяха замислили организаторите. Затова служителите на ОбА посетиха домовете на децата, където бяха посрещнати с благодарност и признание за проявения жест на внимание от техните родители.

 Първото бебе в общината за 2020 година е родено на 7 януари и се казва Божидар, а последното е Сима, чаровната наследница на кмета Андрей Симов.

 На своята страница във Фейсбук Община Антон припомни за важността на празника и неговата символика. Бабинден се празнува у нас като Ден на родилната помощ от 1951 година. Той е посветен на всеотдайния и отговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките, които първи поемат новия живот в своите ръце.

 Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена на засвидетелстването на почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

 Преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й „полеят“. Обредното поливане се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или пред стълбите на къщата.

 Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с кърпата, който е донесла. Бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Тя закичва невестата с китка здравец, вързана с „мартеничка“ - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728