МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 Кметът на Община Антон Андрей Симов и колективът на Общинската администрация поздравиха родените през 2020 година бебета по случай 21 януари – Деня на родилната помощ.

 За всяко момиче и момче имаше триколка, с която родителите да разхождат своите наследници през топлите летни дни, както и богат на пожелания поздравителен адрес в рамка от г-н кмета, който да остане за спомен от празника. Подаръците на най-малките жители на общината бяха закупени със средства от бюджета на местната власт.

 Поради наложените противоепидемични мерки, тържеството не се състоя, както го бяха замислили организаторите. Затова служителите на ОбА посетиха домовете на децата, където бяха посрещнати с благодарност и признание за проявения жест на внимание от техните родители.

 Първото бебе в общината за 2020 година е родено на 7 януари и се казва Божидар, а последното е Сима, чаровната наследница на кмета Андрей Симов.

 На своята страница във Фейсбук Община Антон припомни за важността на празника и неговата символика. Бабинден се празнува у нас като Ден на родилната помощ от 1951 година. Той е посветен на всеотдайния и отговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките, които първи поемат новия живот в своите ръце.

 Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена на засвидетелстването на почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

 Преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й „полеят“. Обредното поливане се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или пред стълбите на къщата.

 Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с кърпата, който е донесла. Бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Тя закичва невестата с китка здравец, вързана с „мартеничка“ - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930