МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 

Преди официалното откриване на тържествата, посветени на 140 години от обявяването на Априлското въстание в Копривщица, президентът на Република България Росен Плевнелиев  бе посрещнат пред родната къща на Любен и Петко Каравелови от кмета на общината Генчо Герданов, областния управител на Софийска област Росица Иванова, народни представители, председателя на Общински съвет – Копривщица Рашко Христов, кметовете от Средногорието – Пирдоп, Чавдар, Стрелча, Антон, Челопеч, Мирково и др.

Почетният гост на възрожденския град разгледа експозицията в дома на видните жители на града, придружаван от екскурзовода Мария Караниколова. Държавният глава и кметът Генчо Герданов положиха цветя на паметника на Любен Каравелов в родния му дом и заедно с придружаващите ги лица се отправиха към историческия площад „20-ти Април”, където бяха открити тържествата посветени на 140-годишнина от Априлската епопея.

 

На историческия площад пред хилядната публика, духовият  оркестър на СОУ „Любен Каравелов“  посрещна гостите с  български марш. Гости на тържеството бяха още депутатите Корнелия Нинова и Петър Беков, съветникът в посолството на Япония г-н Уеда, Зоран Николовски и Зоран Богески от побратимения град на Копривщица от Република Македония – гр. Крушево, генерал Стоян Топалов - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ген. Хелмуд Ебера - президент на Съюза на европейските военни исторически групи, кметовете на с. Чифлик, Ихтиман, Драгоман, Годеч, Батак и др.

С химна на Копривщица – „Хубава си, моя горо” в изпълнение на солистката Анастасия Иванова и духовия оркестър бе открито тържеството. В словото си кметът на община Копривщица Генчо Герданов подчерта ролята на Априлското въстание, довело след себе си до свободата на българския народ, чакана цели 500 години. Той отправи послание към своите съграждани да съхранят град-светиня за бъдните поколения. Г-н Герданов изрази благодарност към компаниите от Групата „Геотехмин“, помогнали за реставрацията на мавзолея – костница и възраждането на комплекс „20 Април“ и други сгради във възрожденския град. Президентът Росен Плевнелиев, отбеляза в словото си, че искрата, запалила Априлското въстание има място в нашите сърца.

Плакет и грамота бяха връчени на Виргиния Матеева, обявена за Почетен гражданин на Копривщица, с решение на местния законодателен орган, по предложение на кмета Генчо Герданов. Почетен плакет той връчи и на Искра Шипева.

Поздравителни адреси до жителите на града на първата пушка бяха получени от заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на туризма Николина Ангелакова, народният представител Димитър Делчев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, от кмета на гр. София –Йорданка Фандъкова, кметоветете на Батак, Обзор, Карлово, Драгоман.

В театрализирания спектакъл „Първата пушка“ бяха възпроизведени епизоди от обявяването на Априлското въстание във възрожденския град. На фона на „Тих бял Дунав“ на историческия площад бяха посрещнати символите на бунта – знамето на копривщенските въстаници, носено от Ирина Стоименова, асистирана от Найден Пухов и Лъчезар Атанасов. След тях и черешовото топче, придружавано от емблематичните близнаци – Стефан и Иван Николови.  Оживяха вълнуващи моменти  възстановка на обявяване на Априлското въстание в Копривщица. Спектакълът завърши с традиционния изстрел на черешовия топ.

Патронът на тържествата – президентът Росен Плевнелиев положи цветя на паметника на Тодор Каблешков, разгледа родния дом на апостола, посети Къща-музей „Димчо Дебелянов“. В сградата на общинския Жив музей се срещна с общинските съветници и служителите от ОбА, директорите на Дирекция на музеите, СОУ „Любен Каравелов” и др.

Тържеството продължи с концерт с участието на духовия оркестър на СОУ „Любен Каравелов“, рецитал от възпитаниците на ЦДГ „Евлампия Векилова“, певческа група „Копришки бисери“ и оркестър „Родопи“. От 14.30 ч. започна концертът на духовия оркестър от Елин Пелин, чийто патрон е копривщенецът Стефан Стефанов. Богатата концертна програма на 2 май - Деня на  Копривщица, продължиха с концерт на Ансамбъл „Българе“ в часовете преди тържествената проверка заря. Положени бяха венци пред паметника костница от президента на Република България, Областна администрация, община Копривщица, ОбС – Копривщица, Корнелия Нинова, Дирекция на музеите, Читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“, Регионален клуб „Традиция“ и др.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930