МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 В деня, в който отбелязахме националния си празник – 3 март, на посещение в Копривщица бе унгарска делегация, водена от държавния секретар на Министерския съвет на страната Миклош Шалтес, придружена от заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. В състава на унгарската делегация бяха и д-р Данчо Мусев – председател на Българското самоуправление в Унгария и Симеон Варга, който  представлява българската общност в Унгарския парламент.

 Гостите на възрожденския град поднесоха венци на Мавзолея на Априлци и посетиха първото класно училище у нас през Възраждането, основано от Найден Геров през 1846 година, където днес се помещава общинският Жив музей. Малката Радостина Михайлова от възрожденския град, облечена в народна носия, посрещна гостите с питка и шарена сол. Ангел Ангелов приветства делегацията с добре дошли и каза, че българският народ посреща  скъпи гости по този начин.

 Всичко в Копривщица е по-различно, заяви Ангел Ангелов, който придружаваше гостите, като обясни, че шарената сол е направена от различни билки, а питката е изработена от сръчни ръце на копривщенка.

 Неделка  Терзийска-Йончева, екскурзовод в общинския Жив музей, запозна г-н Шалтес и придружаващите го лица с начина на преподаване в класното училище през 19 век. В етнографската зала бяха показани някои местни занаяти, тъкане на стан на кебета, напластяване на плъсти и др.

 Няма нищо по-естествено от това да посетим града, който дава искрата на епичното Априлско въстание, довело до заветната свобода на българите от турско робство, споделиха гостите за целта на посещението си.  Направени бяха снимки за спомен.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930