МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 Във вечерните часове на 3 март на площад „Освобождение“ в с. Челопеч се проведе възпоменателно тържество, посветено на 143-та годишнина от отхвърляне на почти петвековното робство над народа ни и началото на процеса на възстановяване на българската държавност с подписването на Сан-Стефанския прелиминарен договор между Русия и Турция. На церемонията присъстваха кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков, председателят на общинския съвет Димитър Въжаров, съветници, множество жители на селото.

 Възпитаници на ЧПГЧО „Челопеч“ и Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ със запалени факли в ръце обградиха площадното пространство. Ученици от ОУ застанаха на почетна стража пред паметника на загиналите челопечани във войните за освобождение и национално обединение. За отговорността към предците и за значението на паметния ден 3 март в нашето съвремие говори кметът инж. Алекси Кесяков. Той подчерта, че националният празник е важен за всеки българин. И ни кара да се замислим, как са извоювали освобождението дедите ни. Те са ни завещали и призива „Съединението прави силата“, който трябва да ни води напред, да помним и отстояваме идеалите, за които са положили костите си в родната земя. Да се гордеем с тях, защото предците ни са установили по трудния начин как една нация може да оцелее, и един народ да върви напред и да просперира, каза той.

 Г-н Кесяков пожела на челопечани да са заедно, единни, силни и да бъдат достойни потомци на героите, защото обикновените хора правят промените. Да използват опита на миналите поколения, постигали важни победи и да го приложат в настоящето за просперитета на нацията.

 В сюблимния момент от тържеството младежите с факлите образуваха на площада коридор, по който преминаха представителните двойки, носещи венците на признателност към далите живота си, за да е свободно днес Отечеството ни. Под звуците на „Вий жертва паднахте“, пред паметника на геройски загиналите по бранните полета на страната жители на Челопеч бяха поднесени венци и цветя от кмета инж. Кесяков, от ОбС – Челопеч, от Сдружение на пенсионерите, от читалище „Труд и постоянство“, Младежка инициативна организация и от присъстващи жители на селото.

 Малко след това високо в небето над площад „Освобождение“ грейнаха разноцветните звезди на възпоменателната заря.   

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930