МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 Във връзка със сигнал за допуснати нарушения на чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация от кмета на Община Пирдоп, подаден от Антоанета Мечкарова, на 8 март се проведе второ по ред заседание на Общинската избирателна комисия по проблема. В дневния ред бяха заложени три точки – представяне на новия председател на комисията и настъпили промени в състава й, разглеждане на отговор на кмета Ангел Геров, по сигнала, и приемане на решение за отнемане на пълномощията му на кмет на общината.

 Председателят на заседанието Елисавета Вуковска съобщи, че със заявление до Централната избирателна комисия от 17 февруари досегашният председател на ОбИК – Пирдоп Димитринка Николова е подала оставка и с решение от същата дата тя е била приета. На нейно място ЦИК, със свое решение от 25 февруари, е назначила за председател Елисавета Иванова Вуковска. На освободеното място за член на комисията на същата дата е била назначена Яна Мечева.

 По втория проблем г-жа Вуковска заяви, че на 26 февруари е било входирано възражение от кмета Ангел Геров, във връзка с предоставено му право в 14-дневен срок да изрази становището си по подадения срещу него сигнал. В документа, който по настояване на зам.-председателя на ОбИК инж. Петър Чобанов, бе прочетен на откритото заседание, се заявява, че няма извършено нарушение от избрания за кмет на Община Пирдоп Ангел Геров на разпоредбите на чл. 41, ал. 1 и 3 от ЗМСМА. Той съобщава, че още на 15 ноември 2005 г. с договор за продажба е прехвърлил собствеността на ЕТ „Калиопа“ на друго лице и оттогава предприятието не е извършвало търговска дейност. И от това произлиза, че избраният за кмет Ангел Геров не е задължен да уведомява ОбИК и Общинския съвет, каквото е изискването, ако има такава дейност, на чл. 41 от ЗМСМА. Ангел Геров е представил като документи в подкрепа на възражението си срещу сигнала договор за прехвърляне на собствеността на ЕТ „Калиопа“ на друго търговско дружество. В следващите години са подавани годишни финансови отчети на ЕТ „Калиопа“, които са с нулеви стойности, с което се доказва, че предприятието не е извършвало дейност. След 2011 г. не се установяват такива вписани обстоятелства в Търговския регистър, заяви г-жа Вуковска, което е първият отговор по повод сигнала във възражението на г-н Геров.

 Във връзка с изискването на чл. 41, ал. 3, който регламентира съобщаването в ОбИК и ОбС, че не притежава дялове в търговски дружества, при положение, че не е извършвал търговска дейност, не е било необходимо да ги уведомява, заявява Ангел Геров. Той посочва, че поради избирането му за кмет на общината, в изпълнение разпоредбите на закона, през месец ноември 2015 г. е прекратил участието си във всички търговски дружества, в които е притежавал дялове, като ги е продал на друго лице, което е отразено в Търговския регистър. И в резултат на това, през месец ноември 2019 г. не е била налице несъвместимост със законовата уредба на страната. И предвид на това смята, че няма основания за прекратяване на неговите правомощия като кмет. По време на дискусията Елисавета Вуковска посочи, че към 8 март 2021 г. ЕТ „Калиопа“ вече е заличена като търговско дружество.    

 Участващи в заседанието отправиха питания към председателя ОбИК има ли нарушения на закона, на което Елисавета Вуковска отговори, че Ангел Геров е бил длъжен да изпълни това разпореждане. И заяви, че всеки случай се разглежда конкретно и индивидуално дали е подчинен на законовите изисквания. Споделени бяха мнения на членове на комисията, които изразиха позицията си, че в случая няма конфликт на интереси, поради прехвърляне на търговското предприятие на друго юридическо лице и не е била извършвана дейност след 2005 г.

 Зам.-председателят на ОбИК предложи гласуването на решенията да се извърши тайно. След кратка дискусия по проблема, с 8 гласа „За“ и 4 „Против“, това бе решено. От извършената справка с нормативната уредба по темата обаче, стана ясно, че решенията на ОбИК се взимат с явно гласуване и поименно, което бе направено. Предложени бяха два проекта за решения на заседанието – за прекратяване правомощията на кмета на Община Пирдоп Ангел Геров поради нарушение от негова страна на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА за извършване на търговска дейност след поемане ръководството на местната власт, което с 3 гласа „За“ и 9 „Против“, не бе прието. И за прекратяване на правомощията му като кмет, по силата на чл. 43, ал. 3 от ЗМСМА, за неизпълнение на задължението да уведоми ОбИК и ОбС, че е прекратил участието си в търговски дружества. Това решение също не бе прието, след като със „За“ гласуваха 4 от членовете на комисията, а с „Против“ – осем от присъстващите на заседанието. Двете решения на Общинската избирателна комисия – Пирдоп подлежат на обжалване в тридневен срок, което, по непотвърдена информация, вече е направено.    

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930