МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 Кукерски състав от село Климент, Община Карлово, пристигна в Община Антон на 14 март за народния и християнски празник Сирни Заговезни. Водени от своя кмет Мано Манов, неизменно ръководил селото от 1999 г. и начело на самодейците, гостите изпълниха спектакъл пред местните жители за прогонване на злите сили, за здраве и богата реколта през годината. Празникът премина под патронажа на кмета Андрей Симов и бе организиран от общинската администрация.

 Г-н Симов, който бе и рожденик, поздрави антончани и техните нови приятели с Деня на прошката. Както повелява традицията, той помоли антончани да бъде извинен, ако е съгрешил с нещо пред тях и пожела здравето и благоденствието да не напускат селото.

 Кметът на село Климент Мано Манов също поздрави жителите на Община Антон, като пожела дните им да бъдат изпълнени с бодрост и увереност в бъдещето, което ще ни избави от трудностите ни в момента.

 За същността и обичаите на празника Сирни Заговезни говори библиотекарят на читалище „Христо Ботев“ Марина Стефанова, пременена в красива народна носия. Тя представи кукерския състав на читалище „Васил Левски“ в с. Климент и отбелязвания при тях обичай „Старчов ден“.

 От Местни до Сирни Заговезни е Старчовата неделя в с. Климент. Чества се от дълго време, а първото му датиране в селото е от 1910 г. Млади мъже в пъстри облекла, обкичени с дълги пискюли, символизиращи мартениците, обикалят селото и със звъна на хлопките възвестяват пробуждането на новия живот. Кукерите изнасят Пролетта, която благославя хората и пожелава богата реколта от маслодайната роза, основен поминък на населението. Около тях жени играят хоро.

 Съставът наброява над петдесет души, които представиха обичая пред жителите и гостите на Община Антон. Самодейците са удостоени със сертификат Първа категория за народно изкуство от ЮНЕСКО, носители са на множество награди от фестивали на маскарадните игри у нас и в чужбина, включително и златен медал от карнавал в Швейцария.

 След представянето на обичая на площада пред читалището в село Антон лумна обредният Сирнишки огън. Организиран бе конкурс за най-ефектен и страшен кукерски костюм. От ОбА се бяха погрижили за всички да има халва, питка и лакомства, а за възрастните, които пожелаха и по чаша и с червено вино.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930