МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 В приятното и слънчево време на 14 март множество жители и гости на Община Челопеч отбелязаха Сирни Заговезни и си пожелаха леки пости, прощавайки си греховете взаимно. Освен на празника, традиционното честване на обичая в селото, бе наречено да опази здравето на всеки един от нас и да помогне да се отърсим от трудностите на живота ни в момента.

 Самодейци от читалище „Труд и постоянство“, танцьорите от ТС „Българче“ и членове на клуб „Златните кукери“, представиха обичая пред множеството. Техният спектакъл бе наблюдаван от кмета на общината инж. Алекси Кесяков, председателя на общинския съвет Димитър Въжаров, съветници, челопечани, гости от съседни общини и столицата. Всички те бяха призовани от организаторите да спазват противоепидемичните мерки и да бъдат отговорни към своето здраве и това на близките си. Отправени бяха и пожелания за опрощение на волни и неволни грехове и бе дадена прошка на присъстващите.

 Секретарят на читалището Мария Луканова, в ролята на диктор, представи обичая, който започна с посрещане на гостите в едно челопешко семейство и искането на прошка от младите. Децата се радваха на „ламкането“ – залавяне с устни на парче халва, завързана на конец. Стопанката прекади трапезата, а стопанинът приветства с „Добре дошли!“ скъпите гости – кукерите.

 Символично мегданът на селото бе заоран от двама кукери, впрегнати в рало, а млади мъже го засяха със зърно, за да е богата реколтата в селото наесен. Завъртяни бяха и „оратниците“ – запалени факли от слама, за да се прогонят злите сили от душите и домовете на челопечани. На площада тържествено бе внесена Пролетта, която разпръсна наоколо цветя, за да бъде прогонена зимата и природата възродена за нов живот.

 Самодейците от Танцов състав „Българче“ представиха спектакъла си „Сирница в Челопеч“, в основата на който са характерните за обичая игри, прескачане на обреден огън. Появиха се и облечените в тежки костюми и със страшни маски членове на клуб „Златните кукери, огласящи със звъна на стотици хлопки и чанове пространството, за да се пропъдят болестите и лошотиите.

 Съставът е формиран през 2018 г. и наброява над 40 деца, младежи и възрастни. Негов ръководител е Делян Джунев, а хореограф – Станислав Стойков. Кукерите обиколиха няколко пъти площада, отправиха и поздрав към кмета инж. Алекси Кесков. Специален „гост“ на Сирни заговезни в с. Челопеч бе огромна камила, водена от бедуини, която също приветства домакините. Обичаят завърши с народно хоро, на което се наловиха самодейци и челопечани.

 Вечерта на площад „Освобождение“ бе запален и обредният сирнишки огън.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930