МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 От понеделник – 15 март, в централното фоайе на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп е изложена композицията от орехово дърво „Леля Гена“, съобщи директорът на учебното заведение Евдокия Богданова. Тя е дело на скулптора Христо Кирилов, който е от гр. София, но е пирдопски зет на семейство Райчеви.

 Творбата е изработена по проект на автора, с който кандидатства пред Национален фонд „Култура“, програма „Творчески инициативи“ на Министерството на културата, в партньорство с учебното заведение. Той решава да участва със своя творба, като избрал да изработи художествена композиция по произведение на писателя Тодор Влайков. За да избере персонаж за създаване на скулптурата, Христо Кирилов чете неведнъж книги на пирдопчанина и накрая се спира на образа на леля Гена от едноименната му повест и нейната майка баба Минчовица.

 През месец ноември 2020 г. той разговарял с ръководството на училището, което приело идеята му и се включило в проекта, тъй като едно от изискванията на програмата е творбата да бъде дарена. Авторът избрал, след като тя бъде готова, това да стане за училището в родния му град, на което Влайков е бил главен учител и патрон. Провели се и няколко срещи в съботни дни, за да се уточнят детайли от съвместното реализиране на идеята.

 Първоначално скулптурата трябвало да се изработи от ясеново дърво и да се изложи в двора на училището, но заради влиянието на атмосферните условия върху дървесината, Христо Кирилов и педагозите се отказали. Приятел на автора му подарява ствол от орех с два клона, и той започнал работа. Според изискванията на програмата срокът за реализирането на проекта бил 31 март, затова изработката на двата образа, както се вижда от видеоклип на г-н Кирилов, се извършвала бързо, но прецизно и с особено старание от твореца, с помощта на електрически дърворез и брадва.

 В събота – 13 март, готовата скулптора Христо Кирилов дарил на учебното заведение и заедно с г-жа Богданова избрали мястото, където да бъде разположена. Скулптурата е изключително сполучлива, всяка една гънка, дори очите, са толкова изразителни, че сякаш леля Гена ти говори, каза директорът на училището. И сподели, че предстои да бъдат създадени по-добри условия за разполагането й във фоайето на първия етаж на сградата.

 Повестта на Тодор Влайков е родена от живота на познатите му съграждани от Пирдоп. И разказва за работливата, честна, добра и отрудена от годините леля Гена и нейната болна майка баба Минчовица, която я е отгледала.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930