МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 Гласувайте с № 4 в интегралната бюлетина, преференциален № 105

 Стоянка Балова от Златица е кандидат за народен представител от листата на „БСП за България“ за 26 МИР – Софийска област.

 Таня, както я наричат приятелите й, се занимава с политика от 2007 г., когато става член на БСП в Златица. Работила е в редица местни и национални кампании, както на територията на Софийска област, така и на национално ниво.

 Балова има завършени две магистърски степени – по „Биотехнологии“ от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ и „Политически мениджмънт“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Като естествено продължение на образованието й и съчетаване на двете специалности, през 2016 г. записва докторантура, в която професионално се занимава с изследване на политики за климата на европейско и българско ниво.

 От пролетта на 2019 г. е доктор по философия, направление „Политически език и реторика“. А от края на същата година работи като главен асистент в Софийски университет. „За мен е изключително удоволствие да общувам със студентите и да ги уча да развиват своите комуникативни умения. Като важна мисия съм приела изграждането на умения за разпознаване на манипулацията и стимулиране на критичното мислене у студентите“, споделя гл. ас. Д-р Стоянка Балова. Именно затова и изучава със студентите си различни техники и ефекти в невербалната комуникация. „Считам, че всеки млад човек не трябва да приема „на сляпо“ всичко, което му се предлага като информация, а трябва да си съставя собствено мнение на база на различни аргументи“, обяснява тя.

 От 2013 г. работи и в неправителствения сектор. В началото като координатор на европейски и национални проекти в Институт за социална интеграция, а по настоящем като негов изпълнителен директор.

 Стоянка Балова определя 5 приоритета по които ще работи основно през следващите 4 години. На първо място поставя здравеопазването и въвеждането на регионален подход по отношение на болничните заведения. В общините на Софийска област, макар и намиращи се в близост до столицата, липсват квалифицирани здравни кадри, които да обслужват местното население. Освен това, болниците имат нужда от обновление и модернизация.

 На следващо място определя образованието – равният достъп до качествено образование е повече от необходимост. Новите предизвикателства следствие на световната пандемия от COVID-19 изостриха нуждата от обновяване на материалната образователна база. Извънредното положение катализира процеса по въвеждането на новите технологии в обучението, именно затова трябва да се помисли и за промяна в учебните планове, насочени към нуждите на пазара на труда.

 Третият приоритет е създаването на условия за връщане на младите хора в България. Над 2 милиона българи живеят и работят в чужбина, заради недобрите условия на труд и ниския стандарт на живот в страната. Тук трябва да се помисли за възможности зa лecнo пpeминaвaнe мeждy oтдeлни пpoфecии, бъpзa пpeĸвaлифиĸaция, oтгoвapянe нa ĸoлĸoтo ce мoжe пo-мaлĸo peгyлaции и дocтъп дo cъвpeмeнни фopми нa зaeтocт. Прилагане на мерки, ĸoитo щe пoзвoлят нa мecтния пaзap нa тpyдa дa пpeминe пo-дoбpe пpeз cлeдвaщaтa ĸpизa, нo и вepoятнo щe пpивлeĸaт oщe пoвeчe млaди пpoфecиoнaлиcти ĸъм Бългapия.

 На следващо място се нарежда транспортът. Липсата на адекватен междуселищен транспорт е сред основните проблеми в Софийска област. Голяма част от междуселищни линии са губещи, но изпълняват социална функция, тъй като дават възможност за връзка на жителите на отдалечените райони с общинския център, връзка с лекар, достъп до образование и пр. Като мярка следва да се приложи увеличаване на държавните субсидии за междуселищния транспорт.

 Петият приоритет е екология. Проблемът в Софийска област е по-скоро по отношение на водата - имаме остаряла „В и К“ инфраструктура, която възпрепятства достъпа до качествена питейна вода към населението. Тук трябва да се положат огромни усилия, като се търсят както европейски проекти, така и национални инструменти за финансиране.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930