МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

 Представителна група на Общинска администрация – Златица, водена от кмета инж. Стоян Генов, се поклони пред таланта на Почетния жител на града и художник Георги Златанов. На 2 април, в деня, в който се навършиха 90 години от неговото рождение, на къщата с възпоменателна плоча и барелеф на улица „Георги Златанов“, бе поднесен венец от свежи цветя. На скромното, поради пандемията от Ковид-19, честване паметта на твореца, присъстваха съпругата му Иванка Златанова и синът Теодор.

 За присъстващите на събитието кметът инж. Стоян Генов припомни страници от житейската и творческата биография на даровития художник, представил в стотици свои маслени картини, графики и офорти живописни кътчета от родния си край, близки и приятели, колоритни местни личности. Целият свят на Георги Златанов се побира в неговото ателие, където са и голяма част от платната му. Той е изключително скромен, но и критичен към собствените си творби, много от които подарява. Те сега красят зали, фоайета, галерии, домове, каза инж. Генов. Той поднесе букет на съпругата на художника Иванка Златанова, която покани служителите на общината на чашка кафе в малката стаичка на дома си. В нея е съхранена обстановката, в която се отморявал и зареждал с енергия за творчество стопанинът й.

 

По молба на гостите г-жа Златанова разказа за запознанството си и свързването на живота си с този на Георги Златанов. Откровено и занимателно тя сподели интересни случки от съвместния им път, сърдечното приятелство със скулптора Тодор Цонев и други близки приятели на съпруга й.

 По време на посещението си представителите на общината разгледаха ателието на художника, видяха множеството негови картини, съхранявани там и споделиха идеи за представянето им пред местната общност и гостите на Златица.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Май 2021
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31