МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Жители и много гости на Община Челопеч отбелязаха с вълнуващ и зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл националния ни празник, посветен на Съединението на България през 1885 г. На 6 септември на площад „Освобождение“ се състоя дългоочакваното представяне на албума на вокална група „Средногорски звън“ с ръководител Невелина Сараджова – „Моята песен за България“ и десетгодишнината от създаването на състава.  Водещ бе Искрен Красимиров, основател на проекта „Незабравимата България“. А сред специалните гости на събитието бяха композиторите Борислав Мирчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, авторите на текстове на песните на трупата Татяна Йотова, Ваня Монева, преподавателят доц. Етиен Леви, Юлиян Петров от училищния синдикат на КТ „Подкрепа“, представители на Спортен клуб по художествена гимнастика „Левски – Триадица“ и други приятели на Челопеч и чаровните изпълнителки – Аня, Кристиана, Александра, Аделина и Станимира. Прочети още...
   |   

 На 6 септември общински съветници и служители на Общинска администрация – Златица поднесоха венец и свежи цветя на паметника на загиналите във войните за национално обединение и освобождение в центъра на града. Пред паметта на героите се поклониха и представители на общинската организация на БСП – Златица. Тържественото събитие бе посветено на 136 години от обявяването на съединението на изкуствено създадената от Берлинския конгрес област Източна Румелия с Княжество България. През нощта на пети срещу шести септември 1885 г. предците ни извършват истинска народна революция и овладяват областното управление в гр. Пловдив, като арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

 Вестта за обявеното Съединение бързо се разнася из всички краища българските земи. Още същия ден в Златица, по инициатива на депутата от Четвъртото Обикновено народно събрание Георги Николов Чолаков, преселник със семейството си в града от село долно Драглище, което все още е в пределите на Турция, се провежда масов спонтанен митинг. Георги Чолаков приветства съединистите и изпраща телеграма до ръководителя на Съединението в гр. Пловдив Захари Стоянов: „Населението на град Златица силно съчю[в]ства на българския идеал Съединението. То вижда в тебе, поборниче, своя водител. Живей за щастие[то] народно!“. Телеграма с поздрав към съединистите същия ден изпраща и кметът на Пирдоп Илия Хаджицанов. 

 Скоро след възторжените обединителни събития избухва Сръбско-българската война, в която народният представител повежда доброволен отряд от 70 души в подкрепа на сражаващите се при Сливница наши войски. Във войните в периода 1912 – 1913 и 1915 – 1918 г. 120 жители на Златица дават живота си за Отечеството.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930