МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Жители и много гости на Община Челопеч отбелязаха с вълнуващ и зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл националния ни празник, посветен на Съединението на България през 1885 г. На 6 септември на площад „Освобождение“ се състоя дългоочакваното представяне на албума на вокална група „Средногорски звън“ с ръководител Невелина Сараджова – „Моята песен за България“ и десетгодишнината от създаването на състава.  Водещ бе Искрен Красимиров, основател на проекта „Незабравимата България“. А сред специалните гости на събитието бяха композиторите Борислав Мирчев, Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки, авторите на текстове на песните на трупата Татяна Йотова, Ваня Монева, преподавателят доц. Етиен Леви, Юлиян Петров от училищния синдикат на КТ „Подкрепа“, представители на Спортен клуб по художествена гимнастика „Левски – Триадица“ и други приятели на Челопеч и чаровните изпълнителки – Аня, Кристиана, Александра, Аделина и Станимира. Прочети още...
   |   

 По повод Деня на миньора – 18 август, в броя си за месеца списание „Мениджър“ е публикувало два материала за Група ГЕОТЕХМИН. В интервю пред журналиста от изданието Емилия Иванова, изпълнителният директор на „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов казва, че компанията поставя нови стандарти в минната индустрия.

 В текста се отбелязва, че компанията е с над 46-годишна история, двадесет и две от които е част от индустриалната група ГЕОТЕХМИН. През последните години дружеството е успешно развиващо се, със значими постижения във всички аспекти на управлението на минните процеси. Инж. Драганов посочва, че само за 2020 – 2021 г. значително е увеличен капацитетът в процеса на смилане на рудата в Обогатителния комплекс, което дава възможност за преработка на суровини с ниско съдържание на мед. Очакваният положителен резултат от тази инвестиция е до 2031 г. да се намали количеството на минния отпадък, което е важна стъпка в опазването на природата и защитата на околната среда.

 Друг важен успех на колектива на „Елаците-Мед“ е въвеждането в експлоатация през 2019 г. на нов допълнителен ред в Мелнично-флотационния цех. Компанията печели награда от Българската минно-геоложка камара през същата година с още една важна своя инвестиция. На хвостохранилище „Бенковски 2“ е въведена иновативна технология с помощта на специализирана машина за обезводняване и уплътняване на депонирания отпадък, което позволява да се повиши стабилитетът на съоръжението. Пак там са рекултивирани над 117 дка площи, като на над 290 дка са осъществени техническа и биологична рекултивация от въздушния откос на хвостохранилището и на над 300 дка на източното съоръжение за минни отпадъци на компанията.

 Инж. Драгомир Драганов отговаря на въпроса на списанието и за предприетите стъпки от минната компания за приложение на изискванията за въглеродна неутралност. Той подчертава, че зелената сделка е важна за всяко производство. В „Елаците-Мед“ се стремят да трансформират всички свои дейности, с цел постигане на ефективно оползотворяване на енергийните източници. Производствените процеси в компанията изцяло са автоматизирани. Отоплението е на газ,  въведена е в експлоатация на нова минна механизация с двигатели, отговарящи на „Евро 6“. Като цяло Група ГЕОТЕХМИН участва в мащабна инвестиционна програма за възобновяеми енергийни източници, с цел да се осигури производство на голяма част от потребяваната от компанията електрическа енергия. Прилаганите мерки са позволили на дружеството само през последните години да спести над 4800 MWh годишно, което се равнява на спестени над 6300 т. СО2 емисии.