МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Изборният ден в седемте общини от Средногорието премина спокойно, без да има струпване на хора пред залите за гласуване. Бяха формирани 41 секционни избирателни комисии, от които една в МБАЛ – Пирдоп и две подвижни – по една в Пирдоп и в Община Челопеч.  Към 9:30 часа в Златица в 11-те СИК – в града и в трите съставни села Карлиево, Петрич и Църквище, към 09:30 ч. вече имаше подадени по 30 – 40 гласа. В Първа СИК от 670 записани в списъка, бяха упражнили правото си за избор на президент и вицепрезидент 45 от тях. Във Втора секция от 440, гласувалите бяха 20. В СИК № 3 – най-голямата Златица, сутринта бяха гласували 54 граждани. В Четвърта своя вот бяха изразили 38 души, в Пета 53, в Шеста 49, в Седма – 38 души.  Между 12:30 – 13:00 часа, избирателите, явили се пред машините за гласуване, в Първа секция вече бяха 114, във Втора – 90, в Трета – 126 души, в Четвърта секция – 107 души, в Пета – 115, в Шеста – 120. Оказа се, че в Седма СИК машинното гласуване е прекратено поради техническа повреда на устройството и избирателите упражняваха правото си на вот с хартиени бюлетини. Заради забавянето, докато пристигне решението на ЦИК, гласувалите в тази секция по обяд бяха едва 80 души. В Секция № 3 Йорданка Тодорова отбеляза рождения си ден като член на комисията и беше усмихната и доволна, че може да почерпи толкова много хора. Към 20:00 ч., от общо 4733 избиратели, за президентската двойка Радев – Йотова бяха дали своите предпочитания 1242 гласували, а за проф. Герджиков и Митева – 481 жители на общината. Прочети още...
   |   

 На първи октомври в малката зала на читалище „Христо Смирненски“ -  Златица, се проведе награждаването на участниците в ежегодния, шестнадесети по ред, Регионален поетичен конкурс, организиран от културната институция и Община Златица по повод Деня на поезията и музиката. Темата, по която местните млади и не чак толкова млади поети, а както се оказа и не само местни творци, се трудиха бе „Чудото на живота“.

 Председател на журито бе журналистът Ганчо Ганчев, създател и главен редактор на първия свободен вестник след 10-те ноември 1989 г. „Независимост“. Той се отдава на хумора и сатирата, автор е на много вицове, скечове, стихове и пародии. За съжаление на самия празник г-н Ганчев не успя да присъства. Членове на журито бяха още Нина Димитрова – преподавател по литература в ПГ „Златица“ и Росица Чернева – учител по литература н СУ „Саво Савов“ – Пирдоп.

 Класирането на най-добрите творби бе анонимно в четири категории. Наградите бяха парични, плакети, грамоти и книги. От няколко години настоятелството на читалище „Христо Смирненски“ връчва и специална награда. В конкурса участваха общо 26 стихотворения.

 При доста силна конкуренция журито реши в категорията от 10 до 12 години на първо място да бъде творбата на Валерия Вълкова, която не е от региона. Второ и трето място не бяха присъдени, тъй като Виктория бе единствен участник. В следващата група – от 13 до 18 години, на първо място е творбата на Николета Додова от Пирдоп. На второто бе класирано стихотворение на Николина Качкова, а на трето – на Станислава Проданова и Нино Нинов от Златица.

 В категорията 19 – 30 години призовите места заеха съответно Кристияна Кирилова, Виктория Крънева и Станимира Георгиева. Най-оспорвана беше надпреварата в последната категория, която бе за поети над 30 години. Тъй като по традиция най-много творби се изпращат от автори от тази възрастова група, най-силна бе конкуренцията между тях. Първото място журито отреди на стих на Веселин Веселинов, на второ Стоянка Балова, а на трето – Димитринка Крънева, и двете от Златица. Специалната награда читалищното настоятелството присъди на Лъчезар Лазаров, който не е от региона. Председателят Нели Михайлова обяви, че от следващата година поетичният конкурс на Златица става национален, което бе прието с аплодисменти и интерес от всички присъстващи на церемонията поети.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Декември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031