МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Изборният ден в седемте общини от Средногорието премина спокойно, без да има струпване на хора пред залите за гласуване. Бяха формирани 41 секционни избирателни комисии, от които една в МБАЛ – Пирдоп и две подвижни – по една в Пирдоп и в Община Челопеч.  Към 9:30 часа в Златица в 11-те СИК – в града и в трите съставни села Карлиево, Петрич и Църквище, към 09:30 ч. вече имаше подадени по 30 – 40 гласа. В Първа СИК от 670 записани в списъка, бяха упражнили правото си за избор на президент и вицепрезидент 45 от тях. Във Втора секция от 440, гласувалите бяха 20. В СИК № 3 – най-голямата Златица, сутринта бяха гласували 54 граждани. В Четвърта своя вот бяха изразили 38 души, в Пета 53, в Шеста 49, в Седма – 38 души.  Между 12:30 – 13:00 часа, избирателите, явили се пред машините за гласуване, в Първа секция вече бяха 114, във Втора – 90, в Трета – 126 души, в Четвърта секция – 107 души, в Пета – 115, в Шеста – 120. Оказа се, че в Седма СИК машинното гласуване е прекратено поради техническа повреда на устройството и избирателите упражняваха правото си на вот с хартиени бюлетини. Заради забавянето, докато пристигне решението на ЦИК, гласувалите в тази секция по обяд бяха едва 80 души. В Секция № 3 Йорданка Тодорова отбеляза рождения си ден като член на комисията и беше усмихната и доволна, че може да почерпи толкова много хора. Към 20:00 ч., от общо 4733 избиратели, за президентската двойка Радев – Йотова бяха дали своите предпочитания 1242 гласували, а за проф. Герджиков и Митева – 481 жители на общината. Прочети още...
   |   

 На 1 октомври в центъра на бунтовното, героично и историческо село Петрич, Община Златица, се състоя първа копка за изпълнение на проект за облагородяване на зелени площи и централната част на селището. На церемонията присъстваха кметът на общината инж. Стоян Генов, главният инженер Тони Куртева, представителят на фирмата изпълнител на строителните дейности Иван Калайджиев и работещи в общинската администрация, общественици и жители на Петрич.

 Кметският наместник на селото Мария Ангелова приветства присъстващите с началото на обновлението на площад „20 април“ и други терени, като пожела на г-н Калайджиев да се справят с изпълнението на проекта в срок и при високо качество на своята работа.

 Инж. Стоян Генов заяви, че се дава „зелена светлина“ за облагородяване на центъра на селото и други две зелени площи, на стойност 337 000 лв. Този проект е спечелен от Община Златица в края на миналата година и включва и селищата Карлиево и Църквище, където вече усилено се работи. Средствата за село Петрич са най-много, тъй като тук трябва и най-голям обем от строителни дейности да се изпълнят, каза той.

Обновлението на площад „20 Април“, е една от стъпките на общината за развитие и популяризиране на село Петрич като историческа и туристическа дестинация, първите стъпки за което бяха направени с посещението на президента Румен Радев и дарението на медальона на лейди Емили Странгфорд на 8 май, подчерта инж. Генов.  Той пожела успех на строителите, а жителите на селото призова да бъдат търпеливи и да проявят разбиране, докато се променя облика на Петрич. Благодарност кметът на общината отправи към авторите на проекта, запазили и развили идеята за историческото място, облик и значение на селото.

 Кметският наместник Мария Ангелова плисна менче с вода преди багерът да направи първата копка, за да е спорна работата на строителите и да им „върви по вода“. Главният инженер на Община Златица Тони Куртева връчи на г-жа Ангелова папките с документи на проектното задание. Дами от селото, облечени в местни народни носии почерпиха присъстващите с питка, шарена сол и мед.

 Проектът, който е разделен на три зони, предвижда сериозни подобрения в централната част на село Петрич, създаване на алеи и оформяне на три нива, стъпаловидно и симетрично разположени пред него за подобряване на подхода към паното „Април 1876“ на стената от южната му страна. На градинката с паметника-костница на загиналите руски войни на 21 декември 1877 г. ще се премахне старият метален парапет и монтира нов. Ще бъде подобрено осветлението и подменени остарелите осветителни тела с нови, подходящи за възрожденския стил и дух на селото. Съществуващата чешма ще бъде подменена с нова.  

 В някои от зоните ще бъде преодоляна денивелацията на терена, с изграждане на бетонови стени, направа на нова настилка на алеите с бетонови плочки в два цвята. Ще се реновира и съществуващата беседка и обновят градинките с новопроектирано озеленяване.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Декември 2021
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031