МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На християнският празник Богоявление – Йордановден, 6 януари, в гр. Пирдоп се постави начало на нова традиция. Ритуалът по хвърлянето на Светия кръст се състоя на моста над река Славци, при кръстовището на едноименната улица с ул. „Бобьовица“. Хубавото време позволи на множество пирдопчани да присъстват на обичая, за който от общинската администрация бяха направили специален бент и вир в коритото на реката, а на желаещите се предлагаше греяно вино. Прочети още...
   |   

 На 6 януари – Йордановден, при голям интерес от малки и големи жители и гости на Община Антон, в центъра на селото, се проведе народният обичай по хвърлянето на Божия кръст в коритото на река Селска, съобщиха от общинската администрация на своята страница във Фейсбук. Това е традиция, която се почита и е на голяма висота в село Антон. Някои от желаещите, присъствали на ритуала, са имали възможност да се поздравят с празника с по чаша греяно вино, горещ ароматен чай, с питка и вкусна баница, осигурени от общината.

 Отец хаджи Недко Бръмбаров, предстоятел на храм „Св. Пророк Илия“, е отслужил празнична света литургия с водосвет за здравето и благодатта на антончани. Свещеникът е поръсил за здраве миряните. След това е пристъпил към хвърлянето на кръста в предварително подготвения вир при моста на река Селска до сградата на общинската администрация.

 Трима са били смелчаците, които са влезли във водата, за да спасят Светия знак. Богоявленският кръст е бил изваден от Тихомир Кънчев, отбелязващ и своя рожден ден на Йордановден. С приповдигнато настроение всички са приветствали намирането на кръста, който Тихомир е предал на отец Недко Бръмбаров.

 Младият мъж е получил поздравления от свещеника, който го е поръсил със светена вода за здраве и късмет през 2022 година. Късметлията от тримата смелчаци е бил награден от кмета на Андрей Симов с парична премия. Празничният ден е бил съпроводен с множество наздравици и народни хорà.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Януари 2022
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31