МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Множество жители и гости на град Златица на 6 януари са събраха в местността „Салта Алан“ край известното Спасово кладенче, за да присъстват на обича Богоявление – Йордановден. Именникът ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев отслужи водосвет пред иконата със сцена от Богоявлението на Иисус Христос във водите на река Йордан, изнесена специално за ритуала от близкия храм „Свето Възнесение Господне“. На празника присъстваха кметът на общината инж. Стоян Генов, служители от администрацията, ръководители на институции, родители с малки деца.

 Отец Йордан приемаше поздрави за именния си ден и след службата се запъти към вира на река Куру дере, за да изпълни ритуала. Четирима бяха смелчаците, готови да скочат в студените води – Спас Чернев, 23-годишният Даниел Ранчев, Спас Джамяров – на 27 години, Антон Ранчев – на 33 години, всички от гр. Златица. Успехът за поредна година бе за Спас Чернев, който въодушевено и победоносно вдигна Божия кръст над главата си, приветстван от отец Йордан.

 Кметът инж. Стоян Генов поздрави златичани с Богоявление, отправяйки пожелания за здрава и успешна нова година. Той приветства именника отец Йордан Георгиев, на когото поднесе икона на Свети Йоан Кръстител, а на Спас Чернев – парична премия и рекламни материали на общината. Награди и премии получиха и останалите участници в обичая за изваждане на кръста от реката. От общинската администрация поднесоха на присъстващите по парченце от вкусна пита и шоколадови бонбони. Отец Йордан поръси мнозина със светената вода за здраве, благоденствие и късмет през Новата 2022 година.   

 Към 12:30 часа празникът Богоявление бе отбелязан тържествено и в село Петрич. Да наблюдават хвърлянето на кръста в река Тополница бяха дошли кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, кметските наместници на Петрич – Мария Ангелова, и на Карлиево – Ненко Миндилов, множество петричани. Предстоятелят на храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ отец Ангел от гр. Панагюрище, отслужи водосвет и хвърли кръста в реката, разсичаща на две половини бунтовното село. Три момчета без страх от студа се потопиха във водите ѝ. Петър Домусчиев бе най-находчив и бърз в изваждането на Светия знак и триумфиращ го вдигна високо над главата си. Всеки от младежите получи парична премия за участието си в празника Богоявление и спазването на древната традиция.

 По лично желание, придружавани от г-жа Ангелова, след ритуала те посетиха храм „Свети Георги“ и пуснаха наградите си в кутията за дарения на църквата.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юли 2022
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031