МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Съгласно заповедта на управителя на Софийска област Иван Иванов за ограничаване на публичните събития във връзка с високия риск от заразяване с Ковид-19, традиционното честване на годишнината от гибелта на Васил Левски на паметника на героя на България на рида „Гълъбец“ не се проведе организирано, както ставаше преди. Въпреки това, представители на институции, компании от региона и множество жители на Средногорието изразиха почитта си към Апостола на свободата.

 На 18 февруари венци на признателност пред монумента, издигнат от „Геотехмин“ АД и „Елаците-Мед“ АД през 2007 г., от името на двете фирми за 149 години от гибелта на Левски положи изпълнителният директор на рудодобивната и преработвателна компания инж. Драгомир Драганов. От дружествата бяха изпратили възпоменателен адреси в знак на почит към Дякона до ръководствата на Община Мирково, Кметство Буново и читалище „Светлина“ в селото.

 Служители от общинската администрация – Мирково, също положиха венци на мемориала, намиращ се на Кръстопътя на апостолите, преминавали през този район в годините на националноосвободителните борби на българския народ. От читалище „Културен подем 2020“ в селото, заедно с ученици от Основно училище „Георги Бенковски“, представиха онлайн изпълнения на песни и стихове, посветени на Дякон Игнатий. Те бяха излъчени в интернет платформата You Tube.

 На 19 февруари сутринта пред паметта на Васил Левски с поднасяне на цветя на паметника се поклони председателят на читалищното настоятелство в с. Буново Милена Петровска. Малко по-късно свежи кокичета и букет карамфили поставиха петгодишната Карина Струмина, седемгодишният Иван Точев, баба му Райна Точева, Ненка Апостолова и други буновчани.

 От гр. Пирдоп специално да поднесат цветя в знак на своето уважение и почит към Апостола пристигнаха трима младежи, а стилен букет и китка кокичета оставиха на паметника от името на Регионален комитет „Васил Левски“ Нона Маринова и други пирдопчани. Представителна група на Община Златица, водена от зам.-кмета Илия Македонски, също поднесе венец на паметника.

 Почти през целия ден на Мемориала на Апостола на рида „Гълъбец“ се спираха с автомобилите си жители на Средногорието, от столицата и страната, които полагаха цветя и мълком изразяваха почитта си към великия българин.  Поради ограниченията на пандемията, тази година нямаше организирано почитане на 149-та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Но това не попречи на всички служители на общинска администрация и ОбС Мирково да отидат на паметника на Левски в местността Гълъбец, където положиха цветя на признателност пред живота и делото му.

 Цветя бяха поднесени от Кметство Буново и НЧ „Светлина 1904”, от Кметство Златица и отделни граждани. А учениците от ОУ „Георги Бенковски” съвместно с НЧ „Културен подем 2020” с. Мирково подготвиха онлайн изпълнения на стихове и песни, посветени на великия българин, излъчени по канала на  You Tube. Цветя бяха поднесени и пред паметната плоча в с Петрич.