МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 18 и 19 февруари – дните на гибелта и за памет към живота и делото на Апостола на свободата Васил Левски, църковният метох в Златица, възстановен през 2019 г. от „Аурубис България“, бе обект на заслужено внимание. Както се знае, през 1870 и 1872 година безсмъртният син на България е намирал убежище в него, във времето на организирането на частни комитети и създаването на Вътрешната революционна организация в българските земи.

 Поради наложените в Софийска област противоепидемични мерки и изисквания, официално отбелязване на 149-та годишнина от гибелта на йеродякон Игнатий, нямаше. Това обаче не попречи на множество златичани да посетях църковния метох, да разгледат експозицията, разказваща за посещенията в Златица на Апостола на свободата и да положат цветя пред барелефа на най-великия син на Отечеството ни. Уредникът на сбирката Екатерина Нешева бе с удължено работно време и посрещаше всички с внимание и даваше възможност да се докоснат до светинята, запазила спомена за Апостола.

 Самостоятелно или на групи, представители на различни институции в града изразиха уважението си към героя. Цветя и венци в знак на почит към неговото дело и безсмъртие положиха служители на Потребителна кооперация „Златица-91“, представители на Професионална гимназия „Златица“, читалище „Христо Смирненски“, членове на Регионален клуб „Васил Левски“, Кристина Николова, Даниел Овчаров, множество граждани.

 Към 11 часа работещи в общинската администрация и членове на Клуб „Традиция“, със зам.-кмета Илия Македонски, поднесоха венци в памет на Васил Левски. Кметските наместници на с. Петрич Мария Ангелова и на с. Църквище Тотка Стойкова поднесоха букети. Сред множеството свежи цветя особено се открояваше огромна китка бели кокичета. Деца и възрастни спазиха традицията в дните за почит към Апостола, независимо от предизвикателствата на времето и ковид-епидемията, да изразят своята признателност и поклон пред саможертвата на Васил Левски за свободата на българския народ.   

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930