МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 14 февруари – понеделник, по инициатива на кмета на Община Златица инж. Стоян Генов, екип от експерти се запозна със състоянието на двата паметника на културата от времето на Възраждането – Стария и Новия кемер. Двата моста са построени над река Тополница, съответно през 1789 и 1819 г., по продължението на преминавалия през котловината античен път от София към Стара Загора и Черноморието, използван и през Османската епоха.

 Водените от управителя на фирма „Еврорест-2002“ ЕООД – София Камелия Еленкова архитекти, които са специалисти по реставрация на исторически паметници, проведоха разговор с главния инженер на ОбА Тони Куртева и Димитрина Бонкова за намеренията на местната власт за укрепване и възстановяване на двата обекта. В срещата взе участие и Даниел Кралев – зам.-директор на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, Врачанско. Разговори с ръководството на гимназията за подобряване състоянието най-вече на Новия кемер кметът инж. Генов имаше още през миналата година, когато съдействие оказа доц. д-р Пламен Славов, тогава зам.-министър на културата. След като се информираха за проблема в ОбА, експертите на място направиха оглед на паметниците на културата.

 Старият кемер е сравнително добре запазен, установиха специалистите. Необходимо е само да се възстановят няколкото паднали каменни бордюра, които предпазват от двете му страни излизането от коловоза на превозни средства. Особено е тревожно положението с Новия кемер, който се намира на около 800 м. по-на юг от Стария, по посока на село Панагюрски колонии и град Панагюрище. След прокарването на новото трасе на пътя II – 37 в този участък, мостът е изоставен и с времето започва да се руши. Обрушвания има по основите на двата свода, които стъпват на левия и десния бряг на река Тополница. Пропадания по конструкцията му има и по средния, по-малък свод.

 По мнението на експертите особено опасно за опазването му като паметник на културата е пропукването в долната част на сводовете, което се дължи на течове и замръзвания на вода в конструкцията през зимните месеци. През миналата година от ОбА – Златица извършиха пръскане на израслата по снагата на моста трева, за да се ликвидират нейните корени, проникващи по дълбочина на зидарията. Препоръката на специалистите е това да се направи и тази година. Опасни са и самораслите дървета и храсти в коритото на река Тополница, които с кореновата си система застрашават ромбовидните основи на моста. Уникално е архитектурното решение на тези елементи, изградени от майстора му Уста Кънчо Миков от с. Мирково, за да разбиват водите на реката при по-силни приливни вълни, казаха експертите. Според тях пукнатините по долната част на двата свода показват, че мостът се „разтваря“ и ако не се вземат спешни мерки за неговото възстановяване и опазване, има реална опасност до две години той да се саморазруши. Предстои специалистите да изготвят експертна оценка с предписание на стъпките, които общинската администрация да предприеме, за спасяване на Новия кемер.       

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930