МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

  Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} На 24 февруари в лекторията на читалище „Напредък“, при спазване на епидемичните мерки и изисквания, се проведе редовна сесия на Общински съвет – Пирдоп. В работата ѝ участваха всичките тринадесет съветници, кметът Ангел Геров, зам.-кметовете Иван Щаплев и Мария Шентова, а в началото и юридическите консултанти на общината Мариян Минков и Даниела Минкова от адвокатска кантора „Минков и Минков“.

 При представяне на предварително обявения дневен ред на заседанието от председателя Васил Кафеджиев, кметът Ангел Геров предложи да бъдат добавени за разглеждане още три докладни записки. Те бяха свързани с приемане на решения от общинските съветници за удължаване срока за водоползване от язовир „Жеков вир“ на рудодобивното и преработвателно дружество „Асарел-Медет“ АД, за отпускане на средства на МБАЛ – Пирдоп и Медицински център 1, и за споразумение с „Аурубис България“, което бе подкрепено от местните законодатели.

 По първата точка на сесията – питания и въпроси, кметът Ангел Геров направи обстойно изказване по казуса и делото между „Аурубис България“ и общината за собствеността на земята под язовир „Душанци“. Той изтъкна своята роля и постигнатото от юридическите съветници на общинската администрация – адвокатите Мариян Минков и Даниела Минкова за постигане на споразумение между двете страни. Делото в Софийския окръжен съд ще бъде прекратено, за което вече е входирана молба за това, каза той. Компанията признава правото за собственост върху земята на общината и благодари на ръководството на „Аурубис България“ за постигнатото разбирателство. Ръцете ни вече са стиснати за едно истинско партньорство, заяви г-н Геров.

 Той благодари и на юридическия екип от Адвокатска кантора „Минков и Минков“ за професионализма и отстояване интересите на общината и на село Душанци в продължилата почти три години сага. Ангел Геров спомена, че във времето преди постигане на споразумението за прекратяване на делото е имало съмнения в способността на юристите да постигнат добър за Община Пирдоп резултат от спора, но те са доказали, че са професионалисти. Със своите действия и отлично познаване на законите на страната са спестили много средства на община Пирдоп, аргументира се той.

 Общински съветници изразиха позицията, че победител в спора с компанията е Община Пирдоп и жителите на село Душанци и отправиха поздравления към екипа на ОбА и юристите за положителното развитие на делото. Станислав Готев също отправи благодарности към адвокатите Даниела Минкова и Мариян Минков за приключване на спора кой е собственик на земята под водите на язовир „Душанци“. Той изрази задоволството си, че с ръководството на дружеството вече ще се върви към нов етап на партньорските отношения. Станислав Готев посочи, че на 17 февруари е имало събрание на акционерите на Групата „Аурубис“ в Германия, на което те са били запознати с проблема между българската компания и местната власт. Акционерите, каза той, са настояли да се прекрати този проблем и това вече е постигнато.

 Председателят на ОбС Васил Кафеджиев попита дали има вероятност дружеството да заведе ново дело след приключване на старото, на което юристите отговориха, че подобна стъпка е правно недопустима. Подадено е искане за прекратяване на делото, каза адвокат Минков, като посочи, че заслуга за това от ръководството на компанията имат Ивайло Георгиев и Ивайло Вътев. На двамата той благодари за направеното от тях за прекратяване на спора между общината и дружеството.

 Следващите стъпки по този въпрос са свързани с подаване на заявление от „Аурубис България“ за водоползване от язовир „Душанци“ и получаване на разрешение за срок от 20 години от ОбС – Пирдоп. Общината е безспорен собственик на земята под водохранилището, заяви Мариян Минков. Адвокатът отправи благодарности към кмета Ангел Геров за доверието и подкрепата, които им е оказал. Разковничето в случая е, че от фирмата са оценили степента на затрудненията, които ще имат занапред, ако сагата с делото продължи и затова са предприели стъпката заедно с общината то да бъде прекратено. Този проблем вече е в миналото и вниманието на общинското ръководство и съветниците трябва да бъде насочено към бъдещето за постигане на още добри резултати в партньорските отношения между двете страни, каза адвокат Минков.  

 След приключване на дискусията по този въпрос, питания към кмета по важни за гражданите теми поставиха Ненко Ненчев, Мария Бръмбева, Емил Николов и други общински съветници.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930