МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 В неделя – 6 март, на площад „Освобождение“ в с. Челопеч десетки жители и гости на общината присъстваха на представянето от членове на Клуб „Златните кукери“ с ръководител Делян Джунев и самодейци от Женската фолклорна група и Танцов състав „Българче“, с хореограф Станислав Стойков, на народния и християнски обичай „Сирни Заговезни“. В празничната обредност на българина той е подготовка за Великден и поставя началото на най-продължителния пост през годината. Част от ритуала е искането и даването на прошка, затова челопечани и участници в обичая се поздравяваха с „Искам и давам прошка!“ и „Леки пости!“.

 Председателят на настоятелството на читалище „Труд и постоянство“ Радка Костова поздрави присъстващите и обяви провеждането на традиционния празник, който привлича всяка година млади и стари. Специален гост на Челопеч бе гайдарят Стоян Маджаров. Кметът инж. Алекси Кесяков приветства съгражданите си и техните приятели от съседни селища. Надявам се изпълненията на самодейците да Ви заредят с положителна емоция, която да е стъпка за преодоляване на трудностите на днешния ден, каза той. Нека заедно обединени, с уважение и доброта, взаимно уважение и компромиси, да продължим да вървим напред, заяви инж. Кесяков и пожела на всички леки пости.

 Самодейците изпълниха площада, започвайки с характерното за обичая посрещане на гостите в дома, искане и даване на прошка. Стопанката (Нели Божинова) прекади трапезата, и прикани децата да „ламкат“ – да гонят въртяща се на червен конец бяла халва, която да уловят с устни.

 Кукери поздравиха домакините със звучния и оглушителен звън на своите хлопки и чанове. На площада пристигна Пролетта, носена от снажни момци, които тя дарува с цветя. Извършено бе символичното заораване и засяване на мегдана с жито с впрегнати в ралото два кукера, за да се събуди земята за живот след дългата зима и започване на новия стопански цикъл на българина. Завъртяха се и запалените „оратници“, за да се прогонят злините и болестите от домовете на челопешките стопани.  

 Последва специалното изпълнение за Сирни Заговезни на членовете на Клуб „Златните кукери“. Съставът е сформиран през 2018 г. и в него със свои митични маски и облекла от естествени материали се представят над 40 деца, девойки, младежи и възрастни. Водещата на празничното събитие Невелина Сараджова пожела на челопечани и техните гости да споделят заедно обичая, за да не остане някоя „лошотия“ непрогонена от Челопеч. Празникът Сирни Заговезни продължи с голямо народно хоро на живата музика на читалищния оркестър, на което се наловиха самодейци и почитатели на фолклора от публиката.

 Вечерта на площада бе спазена и другата традиция, характерна за този народен обичай – запалването на обредния огън.

 За Сирни Заговезни в други селища от Средногорието репортажи ще публикуваме в следващия брой.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930