МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Служителите на читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“ в деня, в който отбелязваме народния празник Сирни Заговезни – 6 март, организираха в Копривщица традиционния Парад на маската. Емоционалното събитие бе уважено от председателят на читалищното настоятелство Стоян Павлов.

 На площад „20-ти Април“, където се проведе парадът, лумна урбалката.  Артистичният секретар на културната институция Димитър Кунчев припомни традициите които се спазват на този ден, който се чества винаги в неделя.  Преди дефилирането на маскираните деца, които тази година бяха много, Нелина Орашъкова и гайдарят Георги Банчев поздравиха присъстващите с китка родопски песни.

 Трудна бе задачата на журито с председател Мария Мухова – учител и член на читалищното настоятелство, Димитрина Орашъкова и Марияна Панчева, да определят победителите, защото тази година карнавалните костюми бяха прекрасни. Димитър Кунчев в съботния ден бе на разположение на децата и техните родители, които пожелаха да се възползват от помощта му за направата на карнавалните костюми. Интересно и забавно за децата бе „ламкането“ с халва.

 Индивидуалните награди журито отреди на кукера Панчо Мрънков, рицаря Милен Стефанов, вещицата Памела Делчева, а поощрителната заслужи малкото ангелче Марая Павлова. При колективните награди на първо място бяха класирани втори клас на педагозите Христина Ватахова  и Тони Брайкова, на второ са Ванеса Стоева, Михаела Орашъкова и малката Роси Чилова от медицинското „звено“ „Епицентър“, а на трето – двете Пипилоти – Поли и Цвети Крушарски.  Поощрителната награда отиде при кукерите от 2 клас – Нешко Кривиралчев, Иван Скендеров и Десьо Карамфилов.

 Учениците от втори клас, заедно с бате Митко Кунчев, маскиран като дърво, заедно с говорещата кукла Лъвчо, поздравиха гости и жители на възрожденския град с пролетна песен, въпреки че Копривщица бе покрита със снежна покривка. Тържеството завърши с изпълненията на младата народна певица Нелина Орашъкова, гайдарят Георги Банчев и игривите танци на момичетата и момчетата от клуб „Копривщенчета“, с ръководител Димитрина Орашъкова.

 Димитър Кунчев с артистичнити си заложби и проявения хумор направи празника забавен и весел. Сирни Заговезни е последният ден преди Великия пост. Затова хората си пожелават „Леки пости!“. На този ден близки, роднини и приятели се обръщат помежду си: „Прощавай, ако съм съгрешил/а“. „Простено да ти е от мен, Господ да прощава!“, е задължителният отговор. Вечерта на трапезата се слагат млечни и яйчени продукти – баница със сирене, варени яйца, халва, с която се извършва обичаят „ламкане“. В Копривщица на мегданите из махалите се палят обредни огньове – урбалки.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930