МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Обучение на сомелиери и подготовка на ученици за национално състезание

 В сряда – 9 март, в Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Проф. Никола Димов“ в гр. Пирдоп гостува председателят на Българската асоциация на сомелиерите Михаил Марковски. Асоциацията е дългогодишен партньор на училището, което подготвя кадри за работа в заведения и хотели в българските курорти.

 Г-н Марковски бе представен на възпитаниците на учебното заведение от директора на гимназията Павлина Ценова. Тя поясни, че поводът на посещението му е провеждането на обучение по сомелиерство и сервиране, и подготовката на ученици от училището за участие в предстоящите национални състезания по тези професии.

 Михаил Марковски обясни целта на обучението на гимназистите от сборна група ученици от всички класове – да се покаже чрез избрани от тях представители, как се извършва протоколно зареждане на маса и сервиране. Тези дейности са част от регламента на националните състезания за професионалните гимназии по туризъм у нас, каза той. Г-н Марковски изрази задоволството си от срещата с възпитаници на ПГТХТ – Пирдоп, пред които след завършване на образованието се открива възможността да станат част от професията на сомелиера.

 Показано бе как се извършва сервиране на бяло и червено вино с декантиране – преливане на течността в специален съд (декантер), за да се провери неговото качество. В синхрон четирима ученици, между които бе и единадесетокласничката Александрина Захариева, демонстрираха на останалите как се отстранява тапата от гърлото на бутилката, как се проверява виното на светлината на запалена свещ и след това как се налива в декантера, а после и в чаша, за да се сервира.

 Докато се провеждаше обучението по декантиране, в учебната кухня на училището дванадесетокласничката Надя Ценова, под ръководството на своята преподавателка Горяна Борисова, подготвяше предястие, с което да се представи на националния конкурс. Надя Ценова е имала вече учебни практики в елитни курорти на Българското Черноморие, както и в хотели и ресторанти в Португалия и Испания. Тя е сред седемте млади българи, които са извоювали правото си да се явят на националното състезание по професията.

 За надпреварата възпитаничката на ПГТХТ – Пирдоп трябва да подготви по три идентични порции студено предястие и основно ястие с месо – по едно за изложението на състезанието, за журито и за сервиране на гости. Съгласно условията на състезанието готвачът приготвя ястията, а сервитьорът го поднася, като с тази задача на надпреварата ще се заеме Александрина Захариева, която ще е представителят на гимназията на в него. Предястията включват плодове, зеленчуци и сирена, а основното ястие – контрафиле, като рецептата се разработва от екипа на учебното заведение. За ПГТХ – Пирдоп участието в регионалния кръг ще бъде от 20 до 22 март в Благоевград, за областите от Северозападна и Югозападна България. От 18 до 21 април в Интер Експо Център – София ще е националният кръг на надпреварата, каза директорът Павлина Ценова, като пожела успех на своите възпитаници.   

 Обучението за учениците от осми до единадесети клас на учебното заведение по сомелиерство и сервиране продължи и в следващите дни.      

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930