МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На християнският празник Богоявление – Йордановден, 6 януари, в гр. Пирдоп се постави начало на нова традиция. Ритуалът по хвърлянето на Светия кръст се състоя на моста над река Славци, при кръстовището на едноименната улица с ул. „Бобьовица“. Хубавото време позволи на множество пирдопчани да присъстват на обичая, за който от общинската администрация бяха направили специален бент и вир в коритото на реката, а на желаещите се предлагаше греяно вино.

 Кметът Ангел Геров поздрави присъстващите на Йордановден, пожелавайки на всички здраве, а на участниците в ритуала – късмет в улавянето на Божия знак. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и благослови смелчаците. Десет момчета и млади мъже се потопиха в дълбокия около метър вир на реката – 15-годишният Божидар Йорданов, връстникът му Християн Христов, Христо Заков – на 34 години, Добри Димитров – на 21 години, всички от Пирдоп, пристигналите специално за включване в обичая от гр. Златица Антон Ранчев и Спас Джамяров, и други. Във вира се заформи кратка по време борба, гарнирана с облаци от водни капки, за улавяне на кръста от младежите, която бързо престана, защото един от тях вдигна високо над главата си Светия кръст. Вярва се, че който на Богоявление смело се хвърли във водите на река, язовир, водоем, ще е здрав през цялата година.

 Късметлията – 22-годишният Константин Илиев от Пирдоп, който сполучи да се пребори за изваждането на кръста от студените води на река Славци, пожела на съгражданите си и българския народ да се радват на здраве и дните им да са изпълнени с добрини. Той получи парична награда, осигурена от спонсорите на празника – Дамян Ненов, Илия Геров и Ангел Геров, с пожеланията от водещата на обичая Нели Самарджиева, да е здрав, силен и щастлив с близките и приятелите си.

 За всички, осмелили се да се потопят в реката, от общинската администрация имаше загряващи напитки. Вкусна и ароматна скара на желаещите да се подкрепят в обедното време предлагаше Илия Медаров.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930