МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

На 22 септември, в село Чавдар беше открит интерактивен фолклорен център. Присъстващите на събитието имаха възможността да видят как старото и новото, миналото и настоящето, си подават ръка в единствения такъв център в България. На церемонията и на празника на Независимостта в общината присъстваха народните представители от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов и Иван Ченчев, кметът на Община Пирдоп Ангел Геров, инж. Георги Божилов – главен инженер „Преработка на руда” в рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. Добри Цветков – зам.-председател на Надзорния съвет на „Елаците Мед” в село Мирково, ръководители на културни и образователни институции от района на Средногорието, Еленка Герова и инж. Никола Мутафчиев – почетни граждани на Община Чавдар, множество чавдарчани и жители на Средногорието.

 

По случай тържественото откриване на Фолклорин център „Чавдар“, до ръководството на Общинската администрация бяха изпратени поздравителни адреси от Анелия Гешева – зам.-министър на културата, ръководството на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” и инж. Магдалена Иванова – кмет на Община Златица.

Трикольорната лента откриване новата културна придобивка на община Чавдар, беше прерязана от кмета Пенчо Геров, инж. Георги Божилов, строителя Захари Бабуров и архитектките Ирина Ангелова, и Кристина Стефанова. Г-н Геров приветства всички, дошли да разгледат Фолклорен център „Чавдар” в деня на неговото  откриване, с важния за България национален празник – Денят на Независимостта. Кметът изрази своето задоволство, че това е поредният обект, свързан с развитието на културата в село Чавдар, след големия ремонт на читалище „Надежда”.

С откриването на Фолклорния център, село Чавдар стана по-богато. Една рожба на творчеството и фолклора стана реалност, благодарение на съвместните усилия на много хора. В продължение на две години екип от специалисти и общественици успяха да доведат до завършване идеята за построяването на фолклорния център, каза г-н Геров. В интерактивния център, благодарение на дигитални технологии, емоциите ще завладяват, а желанието да се върнеш ще преследва неговите посетители. Много хора – творци, дарители, строители, колосален труд, идеи и средства, бяха вложени в реализацията на Фолклорен център „Чавдар”, подчерта той.

Идеята за създаването на такъв интерактивен фолклорен център се заражда през 2016 година. Амбициозната цел на кмета Пенчо Геров е да се създаде център, в който веднъж като влезне посетител, да поиска да се върне отново. Година по-късно, през 2017 година започва изпълнението на проекта „Ремонт на съществуваща сграда и изграждането на пристройка към нея за експозиционна зала”, за оформяне на първият фолклорен център в България. Проектът е реализиран с финансови средства на Община Чавдар и „Дънди Прешъс Металс Челопеч”. Негов автор е проектантски екип, ръководен от архитектите Ирина Ангелова и Кристина Стефанова, а изпълнител на строителните работи е фирма „Симстрой 2000”.

Старото срещано новото. Съществуващата сграда се реставрира и се запазва в автентичния си вид. Непосредствено до нея са разположени две експозиционни зали, свързани със старата къща и функционират заедно с дворното място пред нея. Новата постройка е високо енергийна и е оборудвана с модерна система за осветление на музейни и галериини площи. Проектът дава възможност за многофункционалност на обемите и поместване на различни експозиции и събития в сградата. Общата площ на двете сгради е приблизително 390 кв. м., от които 256 кв. м. е експозиционна.

На 22 септември беше открита първата експозиция на Фолклорен център „Чавдар”, по темата е „Колелото на живота”. Чрез нея посетителите имаха възможността да се запознаят с културното наследство на село Чавдар и региона на Средногорието. Самата изложба е разделена на три теми – „История на село Чавдар”, „Обредни празници” и „Бит и култура”. Богатата информация е представена чрез информационни табла, анимирани видеоклипове, компютърна игра, автентични експонати. Арт и интерактивни инсталации помагат на посетителя да се запознае с темата на изложбата.

Създаването на експозицията започва през 2016 година и се реализира от екипите на Общинската администрация и читалище „Надежда”, както и доброволци от селото. Дарителите са 31, а 93 участници се представят в пресъздаването на обичаите. Поставя се началото на архив на музея, който вече има 375 дигитализирани снимки. Фолклорен център „Чавдар” е не само туристически обект, но съхранява и местния бит и култура. Работата с читалището и доброволците ще бъде в основата на дейността на центъра при организирането на събития в бъдеще. За целта е създадена работилница за организиране на групови занимания в първата експозиционна зала. Осигурен е достъп до дворното пространство и платформа за работа на открито. По този начин ще има възможност целогодишно да се организират събития.

Съществена част на проекта е изграждането на образа на героя Радо и неговата любима Слава. Радо е виртуален водач за изложбата и разказва приказните легенди за селото. Заедно със своята спътница Слава разкриват старото име на село Чавдар – Радославово. Този образ, специално създаден за музея, е приятен на посетителя. Има разработени сувенири с героя, които туристите могат да си закупят.

Центърът е подкрепен и на национално ниво. По време на реализирането на проекта, за партньори са привлечени Институтът по етнология и фолклористика към Българската академия на науките, Етнографският музей, Институтът за изследване на изкуствата към БАН, Ботаническата градина в София и библиотеката на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Това дава възможност за бъдещо реализиране на изложби във Фолклорен център „Чавдар”. Целта на центъра е да съхрани нематериалното културно наследство на района и да работи за неговото представяне пред света.

След като присъстващите на откриването имаха възможността да разгледат изложбата, по-възрастните си спомниха за стопаните на старата къща и двора, върху който е построена новата сграда. Хубави спомени изплуваха в съзнанието на чавдарчани за баба Пеша и Гичката. Снимките в експозицията припомниха за по-забравени хора и събития, състояли се в село Чавдар. Старите предмети навяха спомени за бита на чавдарчани, за техния усилен труд. Фолклорният център ще бъде отворен всеки ден от вторник до неделя с работно време от 10.00 ч. до 18.00 ч., съобщиха от ОбА.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Септември 2023
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930