МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 През нощта във вторник – 10 ноември, пожар е избухнал на сметището за строителни отпадъци край гр. Пирдоп, заяви кметът Ангел Геров по време на редовната месечна средства с представители на регионалните медии. Сигналът за пожара е подаден от граждани на дежурните в ОбА, а към 20:45 часа вечерта е бил уведомен от тях, уточни той. Веднага на мястото са пристигнали дежурната смяна огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, кметът Геров и са започнали гасене, тъй като е имало опасност от разрастване на пламъците към терени с дървесна растителност. Огънят е локализиран, за да не се разразява към полето и акациевата горичка на запад от сметището. Прочети още...
   |   

 

На снимката Отдясно на ляво – д-р Кирил Палавеев, отец Богомил и Кирил Бояджиев

На 6 юни беше Черешовата задушница. На този ден копривщенци посетиха двата гробищни парка , където преляха и запалиха свещи за починалите си близки. На другия ден, според християнския календар, се отбелязва Петдесятица. Народът нарича този източноправославен празник още и Русалия.

 В църквата „Свето Успение Богородично“ отец Богомил Читалов отслужи тържествена молитва, извърши водосвет и причести миряните. Спазвайки дистанция помежду си, мнозина запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие на себе си и своите близки. По традиция на този ден те отнасят в домовете си стръкчета русалия (дивисил) и орехови клонки и ги поставят на портите и входните врати на домовете си.

 В понеделник – 8 юни, бе денят на Свети Дух. Според народните вярвания на този ден се готвят курбани и не се върши никаква работа. Тогава започва и Русалската седмица, която се приема за опасен период, тъй като, според народните вярвания, силата на демоничните същества нараства. Поверието гласи, че в тези дни на земята се появяват русалки и затова не трябва да се нощува в полето, тъй като то е тяхната трапеза. Не трябва да се сяда под сянката на стари дървета, защото и те са омагьосани.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Декември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031