МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 11 юли, по данни на местните власти, в седемте общини от региона – Антон, Златица, Копривщица, Мирково, Пирдоп, Чавдар и Челопеч, над 18 720 избиратели имаха право да определят кои да бъдат партиите, коалициите и депутатите в 46-то Народно събрание. От тях пред машините за гласуване и урните се явиха около 40 %, като само в Община Челопеч активността е значително по-висока – 51.53 %.  Навсякъде изборният ден е започнал в 7:00 часа, спокойно и без затруднения, при спазване на реда и противоепидемичните мерки от гласуващите и членовете на СИК. Единствено в с. Душанци, Община Пирдоп, е имало кратко прекъсване работата на машината за гласуване, като проблемът бързо е бил отстранен. Прочети още...
   |   

 

Един от най-почитаните летни християнски празници в църковния календар е Петровден. Отбелязва се на 29 юни и е посветен на апостолите Св. Петър и Св. Павел. В тяхна чест се коли петровско пиле.

 Затова за поредна година на Разкола, както се нарича от копривщенци мегданът в Ламбовска махала в Копривщица, бе приготвен курбан от кокошки.  Главен майстор кулинар бе Елена Чумпова, по чиято идея  се приготвя вкусната жертвена гозба. В нейна помощ бяха Надя Герданова и Мария Спасова. По-късно се присъединиха Христина Мухова и Нешка Каменарова.

 В следобедните часове отец Богомил Читалов освети ястието и отслужи тържествена молитва и извърши водосвет за здраве и благоденствие на копривщенци. Дошлите от различни краища на града си запалиха свещи за здраве и в прослава на светеците.

 В съботния ден на 4 юли жителите на Смолско отпразнуваха традиционния за селото си събор, на който традиционно се отбелязва Деня на светите апостоли Петър и Павел. Дошлите на празника хора бяха настанени на сянка под специално направените места за отдих в непосредствена близост до параклиса „Свети Петър и Павел”, а за тяхното добро настроение се погрижи духова музика.

 С поздрав и топли думи към присъстващите се обърна от кметът на Община Мирково Цветанка Йотина. Приветствие отправи и кметският наместник на селото Димитър Райков. Беше прочетен поздравителен адрес от изпълнителния директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” д-р инж. Илия Гърков. Компанията е един от дарителите за провеждането на събора.

 Обичаната от мнозина народна певица Гуна Иванова, заедно със своите внучки Ива и Велислава, изпълни много песни от своя богат репертоар за празнуващите от село Смолско и техните гости от съседни селища. Триото запали българския дух в присъстващите на тържеството. Под съпровода на хорводните им песни, начело на танцуващите, поведени от кмета на общината г-жа Йотина, гордо се развя българското знаме.

 За доброто настроение на присъстващите с три танца на сцената се изяви новосъздадената от Николета Динекова детска танцова трупа „Смолянче”. За здравето на всички жители и гости на празника беше раздаден вкусен жертвен курба.

 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Август 2021
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031