МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 През нощта във вторник – 10 ноември, пожар е избухнал на сметището за строителни отпадъци край гр. Пирдоп, заяви кметът Ангел Геров по време на редовната месечна средства с представители на регионалните медии. Сигналът за пожара е подаден от граждани на дежурните в ОбА, а към 20:45 часа вечерта е бил уведомен от тях, уточни той. Веднага на мястото са пристигнали дежурната смяна огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, кметът Геров и са започнали гасене, тъй като е имало опасност от разрастване на пламъците към терени с дървесна растителност. Огънят е локализиран, за да не се разразява към полето и акациевата горичка на запад от сметището. Прочети още...
   |   

 

В Деня на независимостта – 22 септември, в конферентната зала на общинския Жив музей в гр. Копривщица, уреден в Първото класно училище в България, се състоя друго родолюбиво събитие – представяне на проекта „Аз съм българка“ и изложбата  на младия фотограф Радослав Първанов.

Преди официалния старт на тържеството в централното фоайе на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ Константинка Дойчева от Копривщица направи няколко сесии снимки с хората, които поискаха да се снимат с нея, Радослав Първанов и облечените в народни носии  мъже. Част от българките, които са участници в проекта на Радослав Първанов бяха в залата. Гости на проявата бяха кметът на община Копривщица Генчо Герданов, Кунка Неделева, музеен работник и приятел на младия фотограф, която на този ден отбеляза и своя рожден ден, родолюбиви българи от града-домакин и страната.

 

Със звуците на копривщенската гайда на Георги Банчев, придружен от двама българи, облечени в хайдушки одежди - Христо Недялков – знаменосец на Сдружение „Хайдути“ и Генчо Дойчев от Копривщица и родопските песни, бе даден зарядът на патриотичната проява. Кметът на община Копривщица отбеляза, че Копривщица отдавна е призната като едно от най-значимите места, не само в България, а и по света. Домакинът на проявата  Радослав Първанов сподели, че за него е чест да представи националния проект „Аз съм българка“  в, града, който е родил и изковал желанието, енергията, неповторимия ентусиазъм и всичко това, което е помогнало на българския народ да получи свободата си. Момичетата, представени в изложбата имат три имена, подчерта Радослав Първанов, но вече имат и едно четвърто име, с което започва техните и то е – Българка. Той благодари на кмета на Копривщица за поканата да гостува във възрожденския град. Благодарности отправи и към Константина Дойчева, която е уредила изложбата и организира представянето й.

„Искам да ви кажа, - обърна  се той към публиката, - че не вратовръзката, ами гордостта и щастието днес са ме стиснали за врата, изключително развълнуван съм. Така не съм се вълнувал никога, макар че това е 6-та изложба в моята кариера. Всички ние от този проект сме млади българи и с гордост се наричаме така. Някои вече имат деца и заедно с тях избрахме да градим живота си тук, в България“.

Младият амбициозен мъж благодари на момичетата, защото те са повярвали в него дори и  тогава, когато сам не е знаел какво ще се получи. Те бяха представени на присъстващите на откриването на изложбата, облечени в народни носии. Кунка Недела поднесе китка от  копривщенски гергини на майката на младия българин, възпитала и отгледала със своя съпруг достоен мъж.

След представяне на проекта Радослав Първанов още веднъж честити националния празник и покани своите гости на чаша вино в неформална обстановка да споделят помежду си впечатления от изложбата. Пред сградата на старото възрожденско училище бяха направени  общи снимки на всички момичета и техния млад и амбициозен фотограф.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Декември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031