МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 През нощта във вторник – 10 ноември, пожар е избухнал на сметището за строителни отпадъци край гр. Пирдоп, заяви кметът Ангел Геров по време на редовната месечна средства с представители на регионалните медии. Сигналът за пожара е подаден от граждани на дежурните в ОбА, а към 20:45 часа вечерта е бил уведомен от тях, уточни той. Веднага на мястото са пристигнали дежурната смяна огнеборци от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, кметът Геров и са започнали гасене, тъй като е имало опасност от разрастване на пламъците към терени с дървесна растителност. Огънят е локализиран, за да не се разразява към полето и акациевата горичка на запад от сметището. Прочети още...
   |   

 

В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.

 На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството.

 Г-н Генов запозна гостите с славните страници от миналото на селищата от общината. Той отбеляза, че в тях с достойнство в хилядолетното историческо наследство на Златица се вписват преминаването на четите на войводите Панайот Хитов и Филип Тотю със знаменосец Васил Левски, през 1867 г., изграждането на революционен комитет от Апостола през 1870 – 1872 г., единствената победа на българския народ над поробителите във времето на Априлското въстание при с. Петрич, имената на поборниците и борците за национално обединение като Георги Чолаков и войводата Цено Куртов и др. Инж. Стоян Генов посочи и възходящото развитие на региона днес, което дава сериозен принос към икономиката на страната. Кметът на Община Златица изрази задоволството си от избора на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“ да проведе своето заседание на нейна територия.

 Преди началото на деловата работа Огнян Маринов връчи почетна грамота и кортик на председателя на Регионален клуб „Традиция“ от гр. Казанлък Николай Майнов. Съобщено бе, че с почетна грамота от Министерството на отбраната се удостоява за дългогодишната си дейност като член на Регионален клуб „Традиция“ в с. Мирково и реставратор на старинни образци оръжия Методи Навущанов. Показано бе и поздравително писмо на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов до ръководството на дружеството, по повод 6 май – Денят на храбростта и българската армия. Красимир Каракачанов изказва благодарност на членовете на организацията за родолюбивата и патриотична дейност в полза на Българската армия, запасното войнство и българското общество.  

 По-нататък заседанието продължи с приемане за сведение, че националното дружество става колективен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в страната. Проведе се разговор и се взе решение за подмяна на членските карти на участниците в клубовете, и по други теми, важни за развитието на организацията.

 След изчерпване на дневния ред на заседанието, членовете на Управителния съвет и присъстващите председатели на регионални клубове „Традиция“ от района и страната посетиха метоха в гр. Златица. Те се запознаха с неговата история, уредената експозиция, посещенията на Паисий Хилендарски и Апостола Васил Левски в града. Пред паметника на загиналите златичани във войните 1912 – 1913 и 1915 – 1918 г., заедно с представителна група на общинската администрация, водена от кмета инж. Стоян Генов, бяха поднесени цветя. Представителите на родолюбивата организация разгледаха емблематичната за града Боянова къща, след което отпътуваха от Златица. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Декември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031