МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

По инициатива на читалище „Оборище” в с. Петрич и неговата библиотекарка Ненка Узунова през почивните дни миналата седмица беше организирана поредната голяма лятна екскурзия. Маршрутът предвиждаше посещение на тракийската могила „Голяма косматка” край Казанлък, Дома на хумора и сатирата в Габрово, музея на майстор Колю Фичето в Дряново, разглеждане на град Русе, Басарбовския манастир, Ивановските скални манастири и Червенската крепост.

В екскурзията се включиха хора от Панагюрище, с. Петрич, с. Смолско,  с. Мирково и градовете Пирдоп и Златица. По време на дългото пътуване бяха направени по няколко почивки, което направи преходът по-лек. При наближаването на даден обект, Ненка Узунова прочиташе старателно информация за него. С отговорност и загриженост тя правеше лично проверка дали всички са се качили в автобуса пред той да потегли отново. Най-напред средногорци видяха тракийската могила, гробница на цар Севт III (331 – 300 г. пр. Хр.).

 

Няколко неща поразяват въображението на човека, когато види изложеното с очите си. На първо място това е изяществото при изработката на главата на тракийския владетел, всичко е изпипано до съвършенство от античния майстор. Голямо впечатление прави входът на гробницата, издигнат изцяло от големи каменни блокове, напаснати идеално без никаква спойка. Човек остава поразен от издяланата изцяло входна врата във формата на буквата П. Но това е само началото, защото когато се озове вътре в погребалната камера, човек разбира с удивление, че нейната вътрешност е изсечена ръчно в скалата и всичкият този каменен материал е изнесен навън. До саркофага на владетеля са изложени изящни дребни предмети, най-красив от които е златния венец от тънки дъбови листчета благородно злато, принадлежал някога на тракийска принцеса.

В Дряново екскурзиантите разгледаха центъра на града, оформен от старинни къщи, паметника на майстор Колю Фичето, но не остана време да разгледат самия музей, посветен на този самобитен български майстор. В Габрово интерес групата прояви към Дома на хумора и сатирата с неговите обновени зали и статуята на майстор Рачо Ковача в река Янтра. Обядът беше в заведение в непосредствена близост до моста на река Янтра при град Бяла, който също е  един от знаковите строежи на самоукия майстор от Дряново. Мостът впечатлява със своята елегантност, съчета с изключителна здравина и устойчивост на стихиите.

Русе посрещна гостите от Средногорието с високите си температури, но показа и прелестта на старинните си сгради в стил неокласицизъм. Централно място сред тях заема Доходното здание – архитектурен шедьовър, изграден по проект на виден виенски архитект. Нарича се така, защото се е предвиждало в сградата да се организират такива събития, които да носят доходи на града. Днес зданието е културен паметник и символ на град Русе. Сградата е средище на театрални постановки, конференции, изложби. За удобство на посетителите разполага с четири зали и пет елегантни фоайета. И с основание може да се определи като най-красивата сграда в България.

Друг символ на града е паметникът на свободата в центъра на Русе. Някои от групата успяха да разгледат историческия музей, останките от римските казармени помещения на Сексагинта приста – древното название на града, католическата катедрала „Свети Павел от Кръста“, в която се намира единственият орган в църква в България, къщата на известния Елиас Канети,  паметникът на моряка и на Ангел Кънчев,  военният  клуб  и летният театър, сградата на библиотеката, крайбрежният булевард и други забележителности на града. Сред тях е училище „Христо Ботев”, също паметник на културата, в което са учили известни българи, една от които е Нешка Робева.

В този красив град могат да се видят още Русенската художествена галерия, музеят на градския бит, къща-музей на Захари Стоянов и на баба Тонка, националният музей на транспорта и съобщенията, Пантеонът на героите, Екомузеят с аквариума, Централната жп гара, Дунав мост, Русенската опера и вкопаният катедрален храм „Света Троица”, младежкият парк с прочутата цветна ваза.

Във втория ден от екскрурзията бяха посетени Басарбовския манастир, Ивановските скални манастири, които са включени в списъка на ЮНЕСКО и крепостта Червен, заемала ключово място в региона на Североизточна България по времето на Второто българско  царство. Екопътекета, направена покрай тях предлага панорамни гладки към живописното поречие на река Русенски Лом. Видяното впечатли приятно всечки екскурзианти и те доволно се прибраха по домовете си, изпълнени с положителна енергия и емоции, в очакване на следващата дестинация, която да им бъде предложена от организаторите.

 

 

 

Май 2021
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31