МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

От няколко години, по предложение на председателя на ОбС – Антон инж. Николай Маджаров и с неговата финансова подкрепа, през есента децата от селото сами си организират весело забавление, посветено на един от най-харесваните продукти за сезона – тиквата, и набиращия все по-голяма популярност сред младите традиционен празник на древните келти Хелоуин.

Още отрано сутринта на 27 октомври учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Тихомир Гърменлиев, Мира Станкова, Аля Сашова и техни съученици, се заеха старателно да подготвят сцената за предстоящото събитие. В следобедните часове на деня, пред множество свои приятели и връстници, родители и близки, стана и празникът. На него присъства и директорът на училището Радка Христова, която похвали своите възпитаници за инициативата и амбицията сами да се справят с предизвикателството, водещи на което бяха Аля Кънева и Мира Иванова.

 

На сцената бяха наредени множество тиквени фенери, изработени от антонските деца, а салонът бе пълен с костюмирани в стила на Хелоуин малчугани. Сред „страшните“ персонажи имаше няколко вещици, вампири, спайдърмени, скелети, една калинка и дявол, дори такива маскирани, които честно си признаха, че не знаят на какво са се преобразили. Не мина и без нашенската Баба Яга, която достойно разходи метлата си из сцената по време на дефилето.

Първото място при костюмираните спечели № 26 – Малката българка, облечената в традиционна народна носия Сталина Цветанова. Тя бе подпомагана от своята майка по време на представянето си, защото бе само на една година и десет месеца, но смело се изяви заедно с по-големите участници в празника. Заслужава да се отбележи, че Сталина не бе единствената от тази възраст на дефилето.

Проведен бе конкурс за най-ефектен тиквен фенер, както и няколко забавни игри, в които основен предмет бе ябълката. В началото, под музикален съпровод десетина маскирани се бориха до последно за грабнат от вкусния плод, като всеки път ябълките намаляваха с по една, за да се стигне накрая, когато победителката в играта се оказа с… две в ръцете си.

Много желаещи имаше за участие в състезанието по изяждане на ябълки, което накара водещите на празника да повторят, че и да потретят надпреварата.

Проведени бяха още конкурс за рисуване на страшен образ върху балон, както и други игри, което показа, че децата на Община Антон могат чудесно да оползотворяват свободното си време. И че расте емоционална и творчески способна млада смяна, която да продължи културните традиции в селото.   

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930