МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 В неделя – 4 април, десетки жители на седемте общини от Средногорието се явиха пред урните за да упражнят своето право на избор на депутати за 45-то Народно събрание. Активността не бе както преди 4 години, но в сравнение с положението в страната, бе добра. В Копривщица, Чавдар и Челопеч е над 50 %, а близо до тази граница са Пирдоп – с 49.21 % и Златица – 48 %. В Община Антон пред урните са се явили 45.6 % от избирателите, а за Община Мирково данните ни не са окончателни и пълни.  Към 11 часа в 4 СИК – Пирдоп от 620 избиратели, пред урната бяха се явили 75 от тях. В 6-та секция при 635 имащи право на глас, по същото време го бяха упражнили 65 пирдопчани. Малко по-късно – към 11:18 ч. в 3-та секция в читалище „Напредък“, от записаните в списъка 382 души, бяха упражнили вота си 67 избиратели. Точно по обяд – в 12.00 часа, в 8-ма секция на Пирдоп от общо 580 гласоподаватели бяха пуснали бюлетини в урната 130 избиратели. Към това време общо в Община Пирдоп, от 6677 избиратели, бяха вече гласували 1610 души (22.61 %).  В Златица малко преди второто контролно време за подаване на информация – 12 часа, във 2-секция от 447 души по списък, бяха пуснали бюлетини в урната 43-ма избиратели. Малката шестгодишна Виктория без притеснения помогна на мама да се справи бързо с машинното гласуване и след това пусна хартиеният отрязък в кутията. В съседната 3-та секция в читалище „Христо Смирненски“, председателят на комисията Радка Николова посрещна кандидата за народен представител д-р инж. Стоянка Балова с китка здравец, а самата тя избра да гласува машинно. Прочети още...
   |   

В последния ден на месец ноември – петък, в ритуалната зала на Община Антон, бе открита деветата самостоятелна изложба на художника от селото Маруся Филчева „Спасени мигове“. По професия тя е детски педагог, но е надарена и с дарбата да създава красиви картини, които радват нейните близки и приятели. На събитието присъстваха кметът на общината инж. Стоян Гарчев, работещи в общинската администрация и жители на селото. На представянето на изложбата, която включва 24 творби на авторката, бяха и нейни приятели от гр. Пирдоп.

За художника Маруся Филчева и въздействието на нейните картини говори председателят на настоятелството на читалище „Христо Ботев“ Донка Николова. Тя подчерта, че впечатлението от съзерцанието на творбите й, дава възможност на зрителя да види красотите на природата и пейзажи от селото по начина, който е вдъхновил техния автор да ги нарисува. Това е естетичен празник на сетивата и на село Антон, заяви г-жа Николова.

 

На откриването на изложбата бяха прочетени стихотворение – посвещение на Маруся Филчева от нейната майка – поетесата Иванка Филчева, и поздравителни адреси от кмета инж. Стоян Гарчев и читалищното настоятелство.

Маруся Филчева благодари на своите почитатели за вълнението, което изпитва в момента и обяви, че осем от създадените от нея картини – „По залез“, „Скалите над „Джемина“, „Златна есен край село“, „На плаж край скалите“, „Еленската базилика“, „Есенна тишина“, „Край Несторовата воденица“ и „Църквата в Антон“, дарява на своето село, за да се постави начало на неговата картинна галерия.

Първата изложба на художничката в селото е била още, когато е на 15 години, разказа Маруся Филчева. Тя припомни думите на Ван Гог, който приема като свой учител, а и не само на самата нея, в изобразителното изкуство – „За да бъдем брънка във веригата на художниците, плащаме със суровата цена на здравето, на младостта, на свободата, на които никак не се наслаждаваме, подобно на файтонджийския кон, който тегли кола с хора, отиващи да се порадват на пролетта“.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 21 декември, а подарените осем платна – ще бъдат постоянно изложени в ритуалната зала. Кметът на общината инж. Стоян Гарчев подари саксия с цветя на Маруся Филчева, а самата тя прие още такива подаръци, поднесени й от почитатели на нейното творчество и талант. Вечерта продължи с коктейл, чаша горещ билков чай за присъстващите и среща с музиканта проф. Симеон Венков.         

 

 

 

Април 2021
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930