МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

В последния ден на месец ноември – петък, в ритуалната зала на Община Антон, бе открита деветата самостоятелна изложба на художника от селото Маруся Филчева „Спасени мигове“. По професия тя е детски педагог, но е надарена и с дарбата да създава красиви картини, които радват нейните близки и приятели. На събитието присъстваха кметът на общината инж. Стоян Гарчев, работещи в общинската администрация и жители на селото. На представянето на изложбата, която включва 24 творби на авторката, бяха и нейни приятели от гр. Пирдоп.

За художника Маруся Филчева и въздействието на нейните картини говори председателят на настоятелството на читалище „Христо Ботев“ Донка Николова. Тя подчерта, че впечатлението от съзерцанието на творбите й, дава възможност на зрителя да види красотите на природата и пейзажи от селото по начина, който е вдъхновил техния автор да ги нарисува. Това е естетичен празник на сетивата и на село Антон, заяви г-жа Николова.

 

На откриването на изложбата бяха прочетени стихотворение – посвещение на Маруся Филчева от нейната майка – поетесата Иванка Филчева, и поздравителни адреси от кмета инж. Стоян Гарчев и читалищното настоятелство.

Маруся Филчева благодари на своите почитатели за вълнението, което изпитва в момента и обяви, че осем от създадените от нея картини – „По залез“, „Скалите над „Джемина“, „Златна есен край село“, „На плаж край скалите“, „Еленската базилика“, „Есенна тишина“, „Край Несторовата воденица“ и „Църквата в Антон“, дарява на своето село, за да се постави начало на неговата картинна галерия.

Първата изложба на художничката в селото е била още, когато е на 15 години, разказа Маруся Филчева. Тя припомни думите на Ван Гог, който приема като свой учител, а и не само на самата нея, в изобразителното изкуство – „За да бъдем брънка във веригата на художниците, плащаме със суровата цена на здравето, на младостта, на свободата, на които никак не се наслаждаваме, подобно на файтонджийския кон, който тегли кола с хора, отиващи да се порадват на пролетта“.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 21 декември, а подарените осем платна – ще бъдат постоянно изложени в ритуалната зала. Кметът на общината инж. Стоян Гарчев подари саксия с цветя на Маруся Филчева, а самата тя прие още такива подаръци, поднесени й от почитатели на нейното творчество и талант. Вечерта продължи с коктейл, чаша горещ билков чай за присъстващите и среща с музиканта проф. Симеон Венков.         

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728