МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

Въпреки много студеното и ветровито време, с непрекъснато усилващ се снеговалеж, десетки жители на Община Антон се събраха в неделя – 6 януари, в центъра на селото, за да присъстват на празника Богоявление – Йордановден. Служители на общинската администрация раздаваха на желаещите да се постоплят горещ чай и греяно вино.

На Селската река бе образуван малък вир, в който предстоеше да се изпълни обичаят по хвърлянето на Божия символ – кръстът, във водите й. Кметът инж. Стоян Гарчев и жители на селото се поздравяваха, а най-нетърпеливите бяха наобиколили вира в очакване на ритуала.

 

Отец хаджи Недко Бръмбаров най-напред отслужи водосвет, благослови антончани и след това спази древната традиция. Четирима младежи се бяха приготвили да спазят Богоявленската традиция – именникът 21-годишният Йордан Пилитов, който от няколко години участва в празника, както и седемнадесетгодишните Емил Йорданов, Даниел Георгиев, и Константин Илиев – на осемнадесет. Без да се притесняват особено от капризите на студеното време те скочиха в реката, където отец Недко хвърли Светия кръст. Последва кратка борба и усърдие в търсенето на Божия знак, като късметът тази година споходи Емил Йорданов.

Отец хаджи Недко Бръмбаров поръси със светена вода младежа и го благослови, а кметът инж. Стоян Гарчев възнагради Емил Йорданов с парична премия от 100 лв. и бутилка силна квалитетна напитка.

Йордановден в с. Антон продължи с народно веселие. Мнозина от присъстващите на обичая похапнаха от ароматната питка и мед, а някои от по-младите и децата се наловиха и на народно хоро.     

 

 

 

Февруари 2023
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728