МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 Художник изписа стена в двора на детска градина в Пирдоп

  Познатият на мнозина самобитен художник-живописец от село Антон Божидар Райков, изписа голямо пано с анимационни герои на стена, ограждаща от юг двора на Детска градина „Невена Генчева“ в гр. Пирдоп.

 Идеята за стенописа, който включва обичаните от малчуганите герои от приказки – Мечо Пух, Прасчо, Цар Лъв, Зайо и Вълкът от „Ну погоди“ и др., е негова, а подкрепа на инициативата оказва приятел на г-н Райков, съсед на детското заведение.

 Художникът, който е служител на „Аурубис България“, творил през месец септември след приключване на работата си в компанията. Художникът бил подкрепен от педагозите на ДГ „Невена Генчева“, а малчуганите, които наблюдавали създаването на стенописа, лесно разпознавали героите от детските анимационни сериали. Художникът сподели, че използвал бои на водна основа, които са устойчиви на външни влияния. Основата за стенописа е била подготвена предварително, след което Божидар Райков започнал рисуването. Той е посветил делото си на децата и благодари на всички, помогнали за създаването на паното, което краси двора на детското заведение. Пожелава на децата да са здрави и да се забавляват в хубавите есенни дни край новата си придобивка.

 

Божидар Райков се занимава от около 30 години с живопис. Доверява, че е самоук художник, и се отдава на това си призвание в свободното си време. „Рисуването или го може човек, или не. Това не се учи, то ти идва от вътре, от душата. И аз искам да свиря на китара, но не ми се отдава, не мога!“ – казва за себе си той. Създал е десетки картини, повече от които е излагал в самостоятелни изложби – по две в родното си село Антон и в София, една в Испания. Много от тях е подарявал на приятели и познати. Веднъж, когато посетил хижа в Пампорово, с изненада и удоволствие за себе си видял на стена в сградата свои произведения. Предпочита да изобразява реалния свят – това, което виждат учите му, и го усеща със сърцето си. Има и автопортрети, но предимно рисува природни обекти. А накрая на разговора ни заявява, че ще продължи да твори за децата, защото обича красивото, което да преобразява света около тях и да ги радва.         

 

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930