МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Партньорствата с компании като „Дънди Прешъс Металс“ осигуряват подкрепа с човешко лице   На 19 януари 2021 г. представители на фондация „За нашите деца“ посетиха „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД. Дружеството подкрепи екипа на фондацията с дарение на лек автомобил „Тойота Корола“ и употребявана компютърна техника. Дарението ще подпомогне осъществяването на дейността на фондацията и ще осигури възможност за посрещане на предизвикателствата на работата от дистанция.  Фондация „За нашите деца” предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения. Вече 28 години фондацията е еталон за качествена социална работа в помощ на деца и семейства. Прочети още...
   |   

 Художник изписа стена в двора на детска градина в Пирдоп

  Познатият на мнозина самобитен художник-живописец от село Антон Божидар Райков, изписа голямо пано с анимационни герои на стена, ограждаща от юг двора на Детска градина „Невена Генчева“ в гр. Пирдоп.

 Идеята за стенописа, който включва обичаните от малчуганите герои от приказки – Мечо Пух, Прасчо, Цар Лъв, Зайо и Вълкът от „Ну погоди“ и др., е негова, а подкрепа на инициативата оказва приятел на г-н Райков, съсед на детското заведение.

 Художникът, който е служител на „Аурубис България“, творил през месец септември след приключване на работата си в компанията. Художникът бил подкрепен от педагозите на ДГ „Невена Генчева“, а малчуганите, които наблюдавали създаването на стенописа, лесно разпознавали героите от детските анимационни сериали. Художникът сподели, че използвал бои на водна основа, които са устойчиви на външни влияния. Основата за стенописа е била подготвена предварително, след което Божидар Райков започнал рисуването. Той е посветил делото си на децата и благодари на всички, помогнали за създаването на паното, което краси двора на детското заведение. Пожелава на децата да са здрави и да се забавляват в хубавите есенни дни край новата си придобивка.

 

Божидар Райков се занимава от около 30 години с живопис. Доверява, че е самоук художник, и се отдава на това си призвание в свободното си време. „Рисуването или го може човек, или не. Това не се учи, то ти идва от вътре, от душата. И аз искам да свиря на китара, но не ми се отдава, не мога!“ – казва за себе си той. Създал е десетки картини, повече от които е излагал в самостоятелни изложби – по две в родното си село Антон и в София, една в Испания. Много от тях е подарявал на приятели и познати. Веднъж, когато посетил хижа в Пампорово, с изненада и удоволствие за себе си видял на стена в сградата свои произведения. Предпочита да изобразява реалния свят – това, което виждат учите му, и го усеща със сърцето си. Има и автопортрети, но предимно рисува природни обекти. А накрая на разговора ни заявява, че ще продължи да твори за децата, защото обича красивото, което да преобразява света около тях и да ги радва.         

 

 

 

 

Февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728