МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 28 февруари управителят на Софийска област Иван Иванов проведе работна среща с ръководството на най-голямата компания у нас по финансови резултати и лидер в производството на мед в Югоизточна Европа – „Аурубис България“. В разговорите взеха участие изпълнителният директор на дружеството Тим Курт, членът на Съвета на директорите и финансов директор на компанията Ивайло Вътев, директор „Производство“ на предприятието инж. Димо Кирилов, Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Връзки с институциите“, кметовете на общините Златица – инж. Стоян Генов и на Пирдоп – Ангел Геров, служители на „Аурубис България“, главният секретар на областната администрация Мая Цанова и Румяна Петрова – „Връзки с обществеността“ на Софийска област. Прочети още...
   |   

 На 24 юни – Еньовден, честван като празник на фармацевтите и лечителите у нас, представители на Женско дружество „Джемина“ в Община Антон, със съдействието на читалище „Христо Ботев“, спазиха традицията по роса в ранните часове на деня да берат билки в околностите на параклиса „Св. Георги“.

 Малко след 7 часа сутринта, облечени в бели роби с красиви български везби, дамите се събраха на поляната под храма, като някои от тях вече носеха свежи планински цветя и лековити растения, набрани край пътя. Естествено, предимство при събирането им имаше жълтото Еньовче, казаха те, тъй като бялото още не беше разцъфнало.

 Традицията в село Антон се спазва близо двадесет години, разказа Радка Кръстева, която е председател на дружество „Джемина“. Преди се включвали много дами, а и немалко мъже, но сега групата е съставена само от най-ревностните почитателки на празника на лятното Слънцестоене. „Преди малко гледах към Слънцето и се убедих, че на този ден то е много силно и ярко, затова и билките имат много лековита сила. Не случайно знахари и лечители са ги събирали в миналото на този ден! Ще минем боси по росата за да сме здрави и затова тези роби обличаме всеки път“, каза г-жа Кръстева.

 Спазвайки обичая, антончанки излизат и берат билки, от които свиват венец, който потопяват в изворна вода, а после преминават под него за здраве и с надежда предизвикателствата на пандемията да отшумят скоро. Марина Стефанова от читалище „Христо Ботев“ допълни, че в предишни години са излизали и девойки от селото. През настоящата, обаче, не се отзовали на поканата на организаторите, вероятно имат по-належащи задачи, извини ги тя.

 След като напълниха ръцете си букети от различни билки, участничките в ритуала свиха няколко венеца от тях. С един украсиха параклиса „Свети Георги“, с други два обвиха чешмата до него. По-късно сутринта на Еньовден те изненадаха кмета на общината Андрей Симов, който също премина под цветния венец. С ароматните сплетени билки бе покрита и чешмата в центъра на селото, чийто води идват от дълбините на антонската Стара планина.      

 

 

 

Юни 2023
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930